Iohannis : A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple

0
109

Preşedintele Klaus Iohannis  a susţinut o declaraţie de presă ieri, la ora 17.00, fiind prima sa reacţie după ce premierul Victor Ponta a anunţat depunerea mandatului de către Cabinetul său, iar PNL a cerut alegeri anticipate.

“Astăzi, am avut un eveniment internaţional foarte important. Am ajuns la concluzii foarte importante în ceea ce priveşte evoluţia în planul estic al NATO. Acest summit a atras multă atenţie internaţională şi a fost o bilă albă pentru români. În paralel am avut şi evenimente interne, asupra cărora voi face câteva aprecieri. Acum un an de zile, am fost în plină campanie electorală pentru turul doi ale alegerilor prezidenţiale. Acum un an de zile, voi aţi decis ca eu să stau aici şi să fiu preşedintele României. Aţi decis asta împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehicula sloganuri: “Altfel de a face politică”, “O politică curată”. Aceste lucruri le-aţi dorit pentru România, iar alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică curată, nouă, transparentă. În ultimele săptămâni, lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. În data de 20 octombrie a avut loc un accident: poliţistul Bogdan Gigină, care conducea o coloană oficială, a murit într-un accident.  După zece zile, a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Această tragedie a afectat nervul naţiunii. Oamenii au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au aşteptat demisii din partea unor policieni care au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea, să apară în viaţa românească acea responsabilizare politică. Majoritatea policienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu. Foarte târziu au înţeles că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Acele accidente, şi decesul poliţistului, şi tragedia de la Colectiv s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate”.

       Iohannis a mai spus că acele consultări cu partidele vor avea loc astăzi sau cel târziu mâine. „Vreau încă în cursul acestei săptămâni să finalizez prima rundă de consultări politice, pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluţionarea acestei situaţii. Vom avea un Guvern interimar, vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. După ce vom parcurge următorii paşi şi după prima rundă de consultări, voi veni în faţa opiniei publice, voi expune primele concluzii şi voi expune opinia mea în ceea ce priveşte demersul ulterior. Demonstranţii ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Cred că aceste solicitări sunt corecte, sunt de bun-simţ. S-a vorbit de clădirile care stau să cadă, s-a vorbit de situaţia din spitale – perfect adevărat. S-au făcut propuneri care trebuie luate în seamă”