Medalii de aur pentru inventica universitară craioveană

0
174

Cercetarea universitară craioveană (Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie) a primit cinci medalii: patru medalii de aur şi o medalie de argint la International Fair of Patents, Inventions, Innovations and New Technologies – INOVAMAK 2018, September 20 – 24, Skopje, Macedonia.

În perioada 20-24 septembrie 2018, Asociatia Nationala a Inventatorilor din Macedonia a organizat la Skopje Macedonia, INTERNATIONAL FAIR OF PATENTS, INVENTIONS, INNOVATIONS AND NEW TECHNOLOGIES – INOVAMAK 2018.

Au participat inventatori  din România, Canada, China, Coreea de Sud, SUA, Siria, Serbia, Bosnia Hertegovina, Polonia, Malaezia, Rusia, Muntenegru, Bukgaria, Slovenia, India, Cehia, Hong Kong, Taiwan, Tailanda, Macedonia.

Sub egida şi cu sprijinul Forumului Inventatorilor din România, ţara noastră a fost reprezentată de o delegaţie alcătuită din prof. dr. ing. Daniela Tarniţă de la Universitatea din Craiova si prof. dr. Dan Tarniţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Prin brevetele prezentate, cei trei membri ai delegaţiei au reprezentat instituțiile de care aparţin, precum și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Au fost prezentate peste 140 de invenţii internaţionale, dintre care cinci invenţii au fost ale României: trei din Centrul Universitar Craiova şi două de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

            Cele trei invenţii prezentate de cercetătorii din Centrul Universitar Craiova sunt:

1.Stem modular-adaptiv pentru proteza totală de sold, bazat pe materiale inteligente

Inventatori:

Prof. univ.dr. Dan Tarniță, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova

Prof. univ.dr. ing. Daniela Tarniță, Universitatea din Craiova

1.Sistem  artificial mana-antebrat utilizat ca proteza pentru membrul superior uman

Inventatori:

Prof. univ.dr. ing. Daniela Tarniță, Universitatea din Craiova

  1. Ing. Cosmin Berceanu

 3.Proteza de cot de tip balama sferică

Inventatori:

Prof. univ.dr. Dan Tarniță, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova

Prof. univ.dr. ing. Daniela Tarniță, Universitatea din Craiova

Dr. Boborelu Cristian, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova

Conf. univ.dr.ing. Dragoş Popa, Universitatea din Craiova

Cele trei invenţii au fost premiate cu cinci medalii: două medalii de aur şi o medalie de argint din partea Juriului Internaţional al Salonului de Invenţii; Golden Prize Award for Best Invention (pentru invenţia Stem modular-adaptiv pentru proteza totală de şold bazat pe materiale inteligente) din partea Asociaţiei Inventatorilor din Siria şi o medalie de aur din partea Asociaţiei Inventatorilor din Serbia.