Deputatul Ion Cupă : Decizia Ministerului Finanțelor Publice de a clarifica situația datoriilor la ANAF este binevenită

0
217

Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: ”Eșalonarea datoriilor contribuabililor pe o perioadă de minim un an, în cadrul unui calendar prestabilit, ar sluji obiectivului creșterii gradului de colectare a taxelor și impozitelor ”

Reconstrucția unei relații de încredere, transparența și buna comunicare între stat și contribuabili este și trebuie să fie o prioritate pe agenda publică. Decizia Ministerului Finanțelor Publice de a clarifica situația datoriilor la ANAF este binevenită. Prima obligație revine însă statului, aceea de a -și pune la punct întreaga structură informatică și de a informa contribuabilii, prin comunicări scrise, asupra cuantumului sumelor de achitat, provenite din calcularea la zi a taxelor și impozitelor precum și a penalităților aferente perioadelor restante.

“Creșterea nivelului de colectare la buget a taxelor și impozitelor este un obiectiv corect. De atins cât mai repede și la un grad cât mai ridicat. Deasemenea dorința autorităților de a digitaliza comunicarea între stat și contribuabili este una legitimă.

Atingerea acestor obiective presupune însă abordări competitive integrate într-o strategie de acțiune coerentă. Ceea ce nu a reușit statul în atâți ani să informeze contribuabilul asupra sumelor datorate nu putem cere celui din urmă să onoreze, adică achitarea restanțelor într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Considerăm că un calendar prestabilit de eșalonare a acestor datorii pe perioada unui an de zile (de exemplu) ar fi o decizie corectă și absolut necesară. Este preferabil ca ANAF să colecteze în mod cert dar mai lent decât să nu colecteze deloc.

În același timp credem că procesul de comunicare exclusiv online între ANAF și contribuabili trebuie să cunoască un calendar de minim un an de acomodare pentru toți cetățenii. Nu credem că toți românii se vor înscrie în Spațiul Virtual al ANAF până la sfârșitul lui februarie 2019. Sunt mulți oameni fără acces la internet, fără cunoștințe digitale minimale, etc. Aceștia trebuie tratați egal cu toți ceilalți contribuabili și găsite formule de sprijin pentru ca într-un orizont de un an de zile aceștia să se poată încadra în obiectivul comunicării exclusiv online cu Fiscul. Altfel riscăm  noi surse de bulversare  a sistemului și neatingerea obiectivelor inovatoare legitime, ceea ce nu ar fi deloc de dorit” susține deputatul Cupă.