Regizorul Bobi Pricop, premiat la Oradea pentru spectacolul „Iluzii”, de la TNC

0
58

TNC Bobi PricopLa cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea (FITO), Bobi Pricop a câştigat Premiul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolele „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, şi „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, după un roman de Mark Haddon, de la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Festivalul a fost organizat, în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, de Teatrul „Regina Maria” din Oradea, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Oradea.

FITO este o manifestare culturală complexă, care cuprinde Festivalul-concurs de Teatru Scurt (unicul din ţară dedicat piesei într-un singur act), concursul de creaţie dramatică, o secţiune specială pentru publicul orădean – Mari spectacole invitate şi spectacole de teatru independent. În total, 29 de spectacole au avut loc, dintre care 16 în concurs, selectate de criticul de teatru Doru Mareş. Juriul, format din criticii de teatru Mircea Morariu (preşedinte), Ion Parhon şi regizorul şi scenaristul Alexa Visarion, a acordat premii în bani pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi un premiu special al juriului.TNC Iluzii 1

Bobi Pricop (n. 27 ianuarie 1986) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti – Regie teatru, 2008-2011 (clasa prof. Tudor Mărăscu). A mai colaborat cu Teatrul Naţional din Craiova, unde a montat „Profu’de Religie” de Michaela Michailov, spectacol câştigător al Premiului Publicului (locul II) la Bienala de Dramaturgie de la Wiesbaden 2014. Tot în urmă cu doi ani a fost asistent de regie pentru Robert Wilson la spectacolul „Rinocerii” de Eugen Ionescu, la Naţionalul craiovean.

Spectacolul „Iluzii”, care vorbeşte despre destinul a două cupluri aflate în amurgul existenţei lor, a avut premiera la 29 mai 2015 şi are scenografia realizată de Andreea Simona Negrilă. Din distribuţie fac parte actorii Romaniţa Ionescu, Ioana Manciu, Vlad Udrescu şi Claudiu Mihail.