Polonia: Guvernul nu va sprijini candidatura lui Tusk pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului European

0
41

Donald-TuskGuvernul de la Varşovia nu va sprijini candidatura lui Donald Tusk pentru un al doilea mandat de preşedinte al Consiliului European, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la guvernare.

Tusk, ex-lider al partidului liberal Platforma Civică (PO), a condus guvernul polonez timp de aproape două legislaturi, înainte de a demisiona în 2014 pentru a prelua postul de preşedinte al Consiliului European. Potrivit Reuters, declaraţiile lui Kaczynski ar putea marca însă o adâncire a divergenţelor între cei doi rivali, care ar putea complica această candidatură. Conform unor surse europene, citate în luna mai de Reuters, Donald Tusk ar dori să-şi păstreze postul de la Bruxelles după expirarea primului său mandat, în mai 2017. Nu era însă clar dacă partidul Lege şi Justiţie, condus de adversarul politic al lui Tusk, Jaroslaw Kaczynski, îl va sprijini.

Conservatorii polonezi au afirmat în mod repetat că Tusk este responsabil ”din punct de vedere politic” pentru tragedia aviatică din 2010 de pe aeroportul din Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa Lech Kaczynski, preşedintele de atunci al Poloniei şi fratele geamăn al lui Jaroslaw. Tusk era prim-ministru în momentul producerii catastrofei, iar membri ai PiS îl consideră responsabil pentru că nu a asigurat securitatea preşedintelui.