16 irakieni care au trecut Dunărea fraudulos, prinşi de poliţiştii de frontieră doljeni

0
50

migrantiPoliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bechet au depistat, ieri, 16 cetăţeni irakieni, dintre care şase minori, care au trecut fluviul Dunărea cu două ambarcaţiuni, încercând să intre ilegal în România. Migranţii, care au declarat că au plătit unor călăuze aproximativ 35.000 de euro de familie pentru a ajunge în Germania, au fost returnaţi pe teritoriul Bulgariei.

Conform reprezentanţilor Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Dolj, în baza unei informaţii obţinute la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bechet, judeţul Dolj, marţi, 4 octombrie a.c., în jurul orei 2.30, poliţiştii de frontieră au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale.

Cu această ocazie, au fost depistate şi reţinute, în apropierea malului românesc al fluviului Dunărea, în zona localităţii de frontiera Gighera, judeţul Dolj, şaisprezece persoane care nu îşi justificau prezenţa în zonă la acea oră. Persoanele au fost conduse la sediul S.P.F. Bechet pentru identificare, ocazie cu care s-a stabilit că grupul era format din cetăţeni irakieni (opt bărbaţi, două femei şi şase minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 42 ani).

Imediat au fost anunţate autorităţile de frontieră bulgare, în vederea cercetării în comun a evenimentului. În cadrul primelor cercetări, cetăţenii irakieni au declarat că au plecat din ţara de origine cu intenţia de a ajunge în Germania. În acest sens, s-au deplasat pe traseul Turcia – Bulgaria, unde au rămas o perioadă de timp, fiind ulterior preluaţi de călăuze care i-au transportat la malul Dunării, traversând fluviul cu două ambarcaţiuni.

Migranţii au declarat că au apelat la ajutorul unor călăuze care le-au organizat călătoria, contra unor sume de aproximativ 35.000 de euro de familie. Poliţiştii de frontieră doljeni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „trecere frauduloasă a frontierei de stat”, urmând ca migranţii să fie predaţi Poliţiei de Frontieră Bulgare, conform protocolului româno-bulgar, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun, după cum a precizat comisar şef Romică Ivănoiu, purtătorul de cuvânt al STPF Dolj.