Patru ani de puşcărie pentru trafic de persoane

0
314

Un doljean de 50 de ani, din comuna Cetate, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Dolj la 4 ani de închisoare pentru trafic de persoane. Asta în ciuda faptului că una dintre victimele sale, o femeie de 39 de ani, din Calafat, a încercat să-l scape, dând o declaraţie în faţa unui notar din care rezulta că bărbatul nu a comis această infracţiune. Bărbatul a şi atacat sentinţa Tribunalului Dolj, apelul urmând să se judece la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT i-au reţinut, pe 20 aprilie a.c., pe Petre Bran, de 50 de ani, din comuna Cetate şi pe Rodica Mariana Gună, de 39 de ani, din Calafat. Bărbatul era cercetat, iniţial în stare de libertate, pentru trafic de persoane, întrucât anchetatorii îl suspectau că în perioada 2009 – 2010, ar fi racolat, transportat în Spania şi exploatat patru victime, de pe urma lor obţinând aproximativ 40.000 de euro. Cât despre femeie, aceasta era una dintre victimele sale. Pe 20 aprilie, când a fost chemată pentru a fi audiată, la sediul DIICOT, de procurorul de caz, Mariana Gună a povestit varianta reală, care se potrivea probatoriului existent la dosar până în acel moment. Numai că, după ce a ieşit pe poartă, femeia s-a oprit la cabinetul unui notar public, unde a dat o declaraţie în care arată că învinuitul Bran Petre nu a comis infracţiunea de trafic de persoane, precizând în mod expres că declaraţia este necesară pentru scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului. Pentru că şi-a schimbat declaraţia, procurorii craioveni din cadrul DIICOT au reţinut-o pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului, tot în arest ajungând şi Petre Bran, acuzat, în plus, de încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

Petre Bran nu a mai părăsit arestul de atunci, iar recent, Tribunalul Dolj a şi pronunţat sentinţa în cazul său, pentru trafic de persoane. Astfel, instanţa l-a condamnat pe bărbat la pedeapsa de 4 ani închisoare, cu executare şi un an interzicerea unor drepturi. În plus, inculpatul a fost obligat în aceeaşi hotărâre la plata echivalentului în lei, a sumei de 5.000 euro către partea civilă Ilea Florin şi a sumei de 3.000 euro către partea civilă Gună Rodica. În plus, bărbatul trebuie să achite şi 3.000 lei cheltuieli judiciare. Nemulţumit de decizia Tribunalului, bărbatul a declarat apel săptămâna trecută, care urmează să se judece la Curtea de Apel Craiova.