Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vă invită vineri, 8 septembrie, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, la vernisajul expoziţiei „Zugravi din Craiova în zona Oltului de Jos” – Sinteze vizuale, semnată Viorel Chirea. Evenimentul va fi găzduit, cu începere de la ora 13.00, de Galeriile „Cromatic” şi propune spre vizualizare pictură murală, icoane şi manuscrise.
Viorel Chirea s-a născut la 20 octombrie 1970 în Caracal, judeţul Olt. A urmat cursurile Şcolii de Artă „Cornetti” din Craiova, specializarea pictură (2003), şi este licenţiat în Istorie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Craiova (2009). Din anul 2015 este doctorand în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Din 1995 şi până în prezent a expus în cadrul a 55 de expoziţii (30 personale şi 25 de grup) de grafică, ilustraţie, pictură (murală, murală portabilă şi şevalet), fotografie, în ţară (Bucureşti, Caracal, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Ploieşti, Sibiu, Slatina, Timişoara, Târgu Mureş ş.a.) sau peste hotare (Bulgaria, Italia, Belgia, S.U.A.).
«„Zugravi din Craiova în zona Oltului de Jos” este încercarea timidă, dar susţinută, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj de a aborda o problematică mai puţin explorată. Expoziţia de la Galeriile „Cromatic” este o sinteză a eforturilor de ani ale artistului Viorel Chirea, în care lumea laică şi cea ecleziastică se îmbină şi convieţuiesc armonios», spune Amelia Etegan, manager al instituţiei-gazdă.
„Proiectul se întinde pe parcursul mai multor ani. În prima fază am analizat o serie de biserici care mai păstrează amprenta originalităţii populare. Sinteza creativă am efectuat-o în ultimele luni ale acestui an, când, în urma rezultatelor obţinute, am decis să compartimentez expoziţia în trei capitole definitorii: notiţe-manuscris ale zugravului popular (caietul de modele), icoane şi compoziţii murale, extrase stilistic din programele iconografice din Târgu Horezu, Vioreşti-Slătioara, Câinenii Mici, Căzăneşti, Preajba de Câmp – Malu Mare, Scorniceşti-Tătărăi, Cioroiu, Ostrov-Osica de Sus, Măineşti-Balş, Hotărani, posibil Caracal, acolo unde s-au desfăşurat zugravii Oprea, Manole, Dinu Gheorghe şi nu în ultimul rând Barbu Coşoveanu», explică Viorel Chirea.