Precipitaţii insuficiente pentru lucrările agricole de toamnă

0
691

pagina unuPloaia de duminică, potrivit datelor prelucrate de Administraţia Bazinală de Apă Jiu, se dovedeşte a fi neîndestulătoare pentru campania agricolă de toamnă. Cel mai mult a plouat la Zăval (19,80 l/mp), Scaieşti (18,80 l/mp), Afumaţi (13,20 l/mp) şi Negoieşti (12 l/mp). În prezent, în Dolj, este în plină desfăşurarea campania de recoltare a porumbului, iar suprafaţa de pe care s-a strâns această cultură depăşea, ieri, 40% din total. Mai trebuie adăugat că, rapiţa va fi însămânţată pe o suprafaţa de peste 30.000 de hectare, la nivelul Doljului, lucru evident, spune conducerea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Dolj, din analizarea vânzărilor de material semincer necesar acestei culturi.

Aşa cum meterologii au anunţat, în urmă cu două zile, precipitaţiile nu au ocolit Doljul. Ne-am fi aşteptat la mai mult, dar decât deloc, e bine şi atât. Potrivit măsurătorilor efectuate la staţiile pluviometrice din Dolj, cel mai mare infuzie de apă în sol s-a consemnat la Zăval – 19,80 l/mp. Pe locul secund se situează localitatea Scaieşti, cu 18.80 l/mp. Cantităţi de 13 l/mp au căzut la Afumaţi şi de 12 l/mp la Negoieşti şi Amărăştii de Jos. Prea puţin, însă, în partea de sud-vest a Doljului: la Cetate doar 1,5 l/mp; Calafat 1,80 l/mp!

În plină campanie la porumb

         

Kaposvár
Kaposvár

Din ultimele date statistice prelucrate de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dolj, recoltatul la porumb a depăşit 40% din totalul suprafeţei programate. Însuşi ministrul Agriculturii a dorit să fie prezent, recent, în zona Perişor-Galicea Mare, la recoltatul porumbului. Şi în acest an producţiile obţinute variază în funcţie de zonă. Astfel, în comuna Cetate, S.C. East Way Spedition S.R.L., care deţine peste 2.000 hectare de teren arabil, spaţii de depozitare de 13.000 tone, cântar tip basculă având o încărcare maximă de 100 tone, laborator cu sondă de prelevat probe automată şi o staţie de selectare seminţe cu o capacitate de până la 8 tone/h, a încheiat recoltatul porumbului, obţinând peste 6.000 kg/ha. Cu mult mai puţin se înregistrează producţiile în zona colinară a Doljului. Dar, media la porumb va fi deciză de holdingului de societăţi deţinut de Mihai Anghel, care a şi început recoltatul în zona Valea Stanciului. În cazul marelui fermier al României, la porumbul neirigat, conducerea D.A.J. Dolj avansează producţii de 7-8.000 kg/ha, iar în cazul suprafeţelor irigate sunt preconizate valori spectaculoase, de peste 14.000 kg/ha! Evident promovarea unor tehnologii avansate şi rigoare profesională instituită de Mihai Anghel fac posibile astfel de randamente uimitoare.

Fermierii trebuie ajutaţi concret, nu doar sunaţi să dea cifre

          cetateDupă producţii record la grâu, Ministerul Agriculturii pune, în prezent, presiune pe D.A.J.-urilor din teritoriu şi aşteaptă randamente foarte ridicate şi la porumb. Aşa se face că, într-un judeţ aproape vecin cu Doljul, conducerii D.A.J. i s-a cerut notă explicativă pentru nivelul scăzut al producţiilor raportate! Pare un pic anacronic. Mai ales că angajaţii M.A.D.R. din teritoriu nu pot interveni în mod direct asupra politicilor agricole decise de fiecare mare fermier în parte. Dar, poate că ceea ce noi semnalam de mult timp, respectiv iniţierea unor dezbateri coerente, solide, punctuale, dintre D.A.J.-uri, fermieri, cadre universitare de profil, producători de inputuri şi cei de utilaje agricole performante ar fi soluţia pentru a-i sprijini cu fapte concrete pe micii fermieri ce pot, ulterior, contribui la bugetele locale şi naţional.