Sancţiuni de milioane pentru instituţiile care au cheltuit prost banii publici

0
290

sanctiuni108 instituţii de stat din România, care au făcut achiziţii publice au fost sancţionate cu sute de milioane lei pentru greşeli în cazul procedurilor de achiziţie, unele de câte cinci ori în aceeaşi procedură.

          Lista entităţilor care au risipit fondurile contribuabililor a fost făcută publică de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, la cererea MEDIAFAX. Fondurile din bugetul naţional se dovedesc cel puţin la fel de vulnerabile ca acelea structurale sau rambursate de Comisia Europeană. O demonstrează analiza realizată de MEDIAFAX care relevă faptul că, numai în 2015, 108 instituţii publice sau cu capital majoritar de stat, care au fost autorităţi contractante în cadrul unor proceduri de achiziţie, au făcut greşeli.

         Cu predilecţie spitalele din ţară, care nu au departamente mari de experţi în achiziţii publice, deţin locurile fruntaşe în materie de greşeli în atribuirea banilor publici. Astfel, aproximativ 300 de contracte de achiziţii publice, perfectate de autorităţi administrativ-teritoriale în ultimii doi, trei ani, în baza vechii legislaţii, a Ordonanţei 34/ 2006, au ajuns în atenţia justiţiei şi a organismelor naţionale de control. În speţă, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), instituţie îndrituită să consiliere şi să monitorizeze, dar şi să sancţioneze autorităţile în cazul procedurilor de achiziţie publică, a aplicat amenzi de zeci de mii de lei, uneori şi câte trei amenzi pentru tot atâtea greşeli făcute în cadrul aceluiaşi contract. Nu au fost luate în calcul litigiile care au ajuns în Contencios – Administrativ sau pe rolul altor instanţe, dar nici acelea care vizau bani din fonduri nerambursabile europene. În colimator au intrat strict autorităţi, nu şi companii particulare care au accesat banii publici respectivi.

”Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice nu deţine informaţii cu privire la numărul proceselor care au ca obiect nerespectarea prevederilor legale în materie de achiziţii publice, instanţele de judecată neavând obligaţia de a transmite aceste informaţii către instituţia noastră. (…) Instituţia noastră nu a elaborat şi nu intenţionează să elaboreze o listă a operatorilor economici care au creat probleme în cadrul procedurilor de achiziţii publice, în prezent neexistând un temei legal în acest sens”, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.

            De la aceeaşi sursă am intrat în posesia listei cu autorităţile contractante sancţionate contravenţional de ANAP pe parcursul anului 2015.”În listă nu au fost incluse autorităţile contractante sancţionate doar cu avertisment şi autorităţile contractante care au organizat proceduri de atribuire pentru copntracte de achiziţii publice finanţate din fonduri europene, întrucât instituţia noastră nu aplică sancţiuni în aceste situaţii, în aceste cazuri, rapoartele de control sunt transmise, spre valorificare, autorităţilor de management din proiectele cu fonduri europene”, a transmis Bogdan Puşcaş, directorul ANAP.

           Lista instituţiilor amendate de ANAP reprezintă vârful icebergului, tocmai fiindcă nu conţine pleiada de instituţii mari şi mici care au fentat procedurile de achiziţii publice din proiectele cu fonduri europene dar care au încăput cumva pe agenda DNA sau DIICOT. Astfel, lista are în top câteva spitale din teritoriu care au fost prinse că au încălcat legea şi de câte cinci ori în aceeaşi procedură.