Se întocmesc listele cu disponibilizații de la SC Termo Craiova

0
151

Până joi, aceste liste vor fi terminate, iar persoanele care se vor regăsi pe tabele vor trebui să plece acasă după un preaviz de 10 zile. Administratorul special care a fost numit la fosta regie, aflată acum în procedură de insolvență, susține că este doar una dintre măsurile de restructurare a societății și că vor urma și altele.

O comisie paritară din care fac parte directorii economic și tehnic, Sorin Iordache și Florin Lungu, administratorul juridic și special, Maria Somnea și Dan Magla, un reprezentant al serviciului de Resurse Umane și cinci reprezentanți ai sindicatului s-a întrunit, ieri, pentru a întocmi listele cu persoanele disponibilizate de la societatea de termoficare. Deși s-au purtat discuții mai multe ore în șir, respectivele liste nu au putut fi definitivate ieri, administratorul juridic al SC Termo precizând că negocierile continuă și astăzi. „Joi, aceste tabele vor fi gata și le vom comunica oamenilor. Cu excepția celor care și-au manifestat singuri dorința de a pleca acasă, celelalte persoane care vor fi disponibilizate nu se cunosc. Din momentul în care vor primi preavizul, vor trebui să plece într-un termen de 10 zile”, a explicat Maria Somnea, reprezentantul firmei SIOMAX, care se ocupă de insolvenţa SC Termo Craiova SRL.

S-a tăiat de pe listă și postul de director comercial

În total se elimină din organigramă un număr de 162 de posturi, între care și postul de directorul comercial. Potrivit administratorului juridic, acest post era prins în organigramă dar era vacant, însă acum va fi eliminat cu totul. Cât privește persoanele disponibilizate, acestea provin din toate sectoarele, începând de la producție (lucrători de la centralele și punctele termice) și până la serviciile de contabilitate și juridic. ”Sunt destul de multe persoane care sunt aproape de pensionare și care și-au manifestat dorința de a fi puse pe liste, ei depunând și cereri scrise în acest sens. În ceea ce privește restul, se negociază acum”, a mai spus Maria Somnea. În funcție de vechimea în muncă, aceștia vor primi salarii compensatorii. Dacă au mai puțin de cinci ani de muncă, vor pleca acasă cu două salarii compensatorii. Pentru o vechime între cinci și zece ani se acordă șase salarii compensatorii, între 10 și 15 ani de muncă – opt salarii compensatorii, iar peste 20 de ani de vechime, compensația este de 25 de salarii plătite.

Pe 18 august se semnează graficul de eșalonare a datoriilor

Persoanele care vor fi disponibilizate primeau un salariu brut lunar de 2.000 de lei, plus tichete de masă. Administratorul juridic susține că, prin plecarea lor, se va resimți o economie considerabilă, dar nu chiar din prima lună. „O economie va fi, cu siguranță. Dar nu ne așteptăm să fie chiar din prima lună, ci pe măsură ce expiră plata salariilor compensatorii”, a explicat Maria Somnea. Achitarea datoriei colosale a SC Termo, de 367 de milioane de lei, continuă să rămână însă ca o țintă de atins și după disponibilizarea salariaților. „Se va întocmi un grafic de eșalonare a datoriei care va fi semnat de Adunarea creditorilor, pe data de 18 august. Aceste sume vor trrebui să fie achitate creditorilor, dar într-un anumit termen fiindcă nu pot fi dați toți banii odată”, este poziția administratorului juridic. Între principalii creditori ai SC Termo se află Complexul Energetic Oltenia – căruia îi datorează și cea mai mare sumă pentru cantitatea de gigacalorie -, dar și alți furnizori precum Compania de Apă Oltenia, GDF Suez și chiar Primăria Craiova.