E judecat pentru infracţiuni de corupţie / Fostul procuror craiovean Marius Vlădoianu menţinut după gratii

0
162

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au menţinut în spatele gratiilor pe Marius Vlădoianu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Hotărârea a fost luată în cadrul procesului în care magistratul craiovean (acum suspendat din funcţie) este judecat împreună cu Ionel Tudosan, procuror DIIICOT, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi şantaj. Curtea Supremă a stabilit pentru 11 august termen pentru dezbaterea cererilor şi excepţiilor pe care le-ar putea invoca cei doi inculpaţi cu privire la rechizitoriul DNA prin care au fost trimişi în judecată.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut, la ultimul termen de judecată, pe 21 iulie a.c., faţă de procurorul (suspendat) Marius Radu Vlădoianu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj măsura arestării preventive, respingându-i cererea de înlocuire cu o măsură mai blândă: „menţine măsura arestării preventive a inculpatului Vlădoianu Marius Radu . Respinge, ca neîntemeiată, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai uşoară formulată de inculpatul Vlădoianu Marius Radu. Stabileşte termen pentru verificarea măsurilor preventive luate faţă de inculpaţii Vlădoianu Marius Radu şi Tudosan Ionel la data de 11 august 2015 cu citarea acestora şi încunoştinţarea apărătorilor aleşi şi a apărătorilor desemnaţi din oficiu. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, se arată în hotărârea ÎCCJ. Vlădoianu a contestat hotărârea, numai că, săptămâna trecută, pe 30 iulie a.c., Curtea Supremă  a respins, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Vlădoianu Marius Radu împotriva încheierii din data de 21 iulie 2015, astfel că inculpatul a rămas în spatele gratiilor. Faţă de partenerul său de dosar, procurorul DIICOT Ionel Tudosan, ÎCCJ a menţinut măsura controlului judiciar.
Reamintim că magistratul Marius Vlădoianu a fost arestat preventiv pe 5 iunie a.c., la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar pe 17 iunie Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea acestuia din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

A şantajat oameni de afaceri sirieni

Pe 29 iunie a.c. se înregistra la ÎCCJ dosarul în care Vlădoianu şi procurorul DIICOT Ionel Tudosan erau trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, mai exact şantaj şi trafic de influenţă, respectiv complicitate la şantaj. În rechizitoriul prin care cei doi au fost deferiţi justiţiei, procurorii DNA au reţinut că în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunţător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunţătoare să obţină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită. Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură şi soţia procurorului aveau interes, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, beneficiind de ajutorul aceleiaşi persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Astfel, Vlădoianu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură. În acest sens, Marius Vlădoianu i-a ameninţat că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti. Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de către persoana de încredere a lui Vlădoianu Marius Radu care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT, de către procurorul Tudosan Ionel. Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. În acest fel, inculpatul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius Radu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti, în perioada în care Vlădoianu Marius Radu purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le acestora convingerea că are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării, după cum au comunicat procurorii DNA.