Protocol pentru salvarea pădurilor

0
322

De acum, şi legislaţia stipulează intervenţia jandarmilor în ceea ce priveşte fondul forestier, prin Protocolul semnat între Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.  Practic, angajaţii Direcţiilor Silvice din teritoriu pot benefecia de serviciile jandarmilor, printr-un act semnat între cele două instituţii.

În luna iunie a acestui an, a intrat în vigoare noul Cod Silvic, care, destul de controversat , are şi părţi bune. „Pentru micile proprietăţi forestiere, până în 10 ha, se dă posibilitatea recoltării unui  volum de până la 3 mc/ha, ci condiţia încheierii unui contract de administrare sau de asigurare a serviciilor publice, cu valabilitate de minimum zece ani. De asemenea, apare obligativitatea întocmirii amenajărilor silvice, pentru proprietăţile care depăşesc 10 ha şi, mai mult, va fi interzis accesul, pe fondul forestier, cu autovehicule, în afara celor care pot participa la competiţii sportive, dar acestea vor avea nevoie de autorizaţii speciale. Un alt câştig este, din punctul nostru de vedere, dublarea valorii prejudiciului constatat. Dar, cred că cel mai important este dreptul de a da voie Jandarmeriei Române, prin structurile sale, să efectuete controale, bineînţeles în conformitate cu legea ”, a precizat Silviu Nuţă, director al Direcţiei Silvice Dolj.

Jandarmeria, alături de silvicultori

Silviu Nuţă

Aşteptările şefului Direcţiei Silvice Dolj nu s-au lăsat foarte mult aşteptate. Astfel, prin Protocolul nr. 24511/15.07.2015, Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române au parafat metodele prin care vor acţiona în continuare. Astfel, Jandarmeria Română va avea, conform documentului, sarcini în „prevenirea şi combaterea, atât în nume propriu cât şi în parteneriat a faptelor penale şi contravenţiilor privind integritatea fondului forestier, recoltarea masei lemnoase, transportul şi comercializarea materialului lemnos, tăierile ilegale de arbori … Participarea, în parteneriat, în cadrul unor proiecte cu finanţare externă, în vederea cooperării între instituţii…”. La rândul său, „Romsilva”, prin structurile din teritoriu, va asigura tot ceea ce este necesar bunei desfăşurări a activităţilor, inclusiv spaţiile de odihnă, în cazul în care va fi nevoie. „Cred că este cea mai bună lege. Avem foarte mare încredere în Jandarmeria Română şi era nevoie de astfel de modificare”, a completat Silviu Nuţă. La rândul său, căpitan Ionuţ Ţapu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, a declarat: „Ştim de Protocolul amintit de dumnevoastră şi vom asigura, de câte ori este nevoie, respectarea legii. Nu vom avea înţelegere pentru cei care încalcă legea”.