Controale la comercializarea legumelor şi fructelor

0
114

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj a desfăşurat în aceste zile un control tematic privind modul cum se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hiper/supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros. S-a mai urmărit calitatea şi modul de comercializare a pastei de tomate.

Dintre cei 14 operatori economici controlaţi 12 au fost găsiţi cu abateri. Au fost aplicate 12 sancţiuni, iar amenzile au totalizat 16.000 lei. Totodată 378 kg de legume şi fructe dintr-un total de 898 kg verificate au fost considerate cu abateri, iar 96 kg chiar oprite de la comercializare.

Lipsa etichetării produselor a fost motivul sancţionării unor vânzători. „Neafişarea la vânzarea cu amănuntul, a ţării de origine, a categoriei de calitate şi a soiului s-a constatat la 3 operatori care comercializau legume şi fructe: nectarine, dovlecei, struguri, lămâi, cartofi. Faţă de cele constatate a fost dispusă măsura de oprire temporară de la comercializare a 96 kg/423 lei legume şi fructe şi au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 7.000 lei” ne-a declarat Gheorghe Marinescu, comisar şef al Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj.

Neafişarea preţurilor i-a costat pe 9 comercianţi amenzi în valoare de 9.000 lei. Autoritatea de control atrage atenţia că preţurile trebuie să fie vizibile, într-o formă neechivocă şi uşor de citit. Nici hipermarketurile nu au scăpat de vizita comisarilor C.J.P.C. Dolj. „Au fost prelevate 2 probe de pastă de tomate comercializate de SC AUCHAN România SA Craiova şi SC KAUFLAND România SRL Craiova, care au fost trimise pentru analiză la Laboratorul LAREX Bucureşti pentru determinarea conţinutului de substanţă uscată solubilă şi prezenţa amidonului în compoziţie” a mai declarat Gheorghe Marinescu.

VALENTIN CEAUŞESCU