S-au terminat probele scrise ale Bacalaureatului. Se aşteaptă rezultatele!

0
403
Ieri, a avut loc ultima probă scrisă a Examenului Naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2019, cea la alegere a profilului şi a specializării. În Dolj, s-a constatat, din nou, o prezenţă mare la examinare – aproape de 95% – şi nu s-a înregistrat niciun eliminat.
Pentru proba la alegere, în funcţie de filieră, profil şi specializare, candidaţii au avut de optat pentru una dintre disciplinele cuprinse în următoarele două grupe: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – pentrul profilul „real” din filiera teoretică, „resurse naturale şi protecţia mediului” – filiera tehnologică, respectiv „militar” – filiera vocaţională; Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie – pentru „umanist” (filiera teoretică) – „servicii” la tehnologic şi toate profilurile şi specializările vocaţionale (mai puţin „militar”).
Ieri, candidaţii au stat în sălile de examen, şi-au rezolvat subiectele şi, la ieşire, s-au arătat încrezători în ceea ce au făcut. Am luat cîteva impresii ale unora dintre aceştia. „Astăzi, am susţinut proba la „Logică şi argumentare”. Nu mi s-a părut foarte dificil, dar cred că pot lua o notă peste 9.00, iar, ca medie generală, mă aştept la ceva în jurul lui 8.50, dacă nu mai mult. Îmi doresc să urmez o carieră în Aviaţie” , a spus  Erico Ghiţă, absolvent la Colegiului Naţional „Elena Cuza”.
Lângă el, o fostă colegă din liceu, Maria Popescu, care a ales tot „Logica” şi, după cum a menţionat, „nu mi s-a părut foarte greu. Cred că voi avea o medie generală aproape de 9.00 şi îmi doresc să urmez cursurile specializării Kinetoterapie, în cadrul FEFS a Universităţii din Craiova”. Denis Visu a ales, pentru ieri, Sociologia şi a spus că a trecut cu bine peste examen, aşteaptă o medie generală undeva la 9.00şi vrea să urmeze Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova. Am întâlnit şi un absolvent care a ales Informatica,  Andrei Dumitru: „ Să ştiţi că nu a fost foarte greu. Mă aştept la o notă de ceva 8,50, iar, la „general” , pe la 9,00, deoarece vreau să urmez cursurile Facultăţii de Medicină de la Timişoara”.
Cei mai mulţi candidaţi, la Biologie şi Geografie
Emoţiile au trecut, candidaţii şi-au expus părerile, dar, venim, cel puţin pentru ziua de ieri, şi cu date concrete. „Am avut, din nou, o prezenţă mare la examinare, în ultima zi a Bacalaureatului, de 94,77%, din totalul de 4.129 de candidaţi înscrişi. Cei mai mulţi – 958 –  au susţinut proba la Biologie (pe diverse specializări -anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană, respectiv Geografie. La Logică şi argumentare, am avut prezenţi 951 de absolvenţi. La Filisofie, a fost un singur candidat. Din seriile anterioare, 299 de absolvenţi şi-au echivalat proba. Pe lângă procentul mare de prezenţă, ne bucură şi faptul că nu am avut niciun eliminat. Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie, la ora 12.00; în aceeaşi zi, până la ora 16.00, putând fi depuse contestaţiile, iar pe 13 iulie vor fi făcute cunoscute datele finale”, a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al învăţământului doljean.