Regizorul câștigător al trofeului TNT va monta la Craiova… după absolvire!

0
288

Patrik Lazic, de la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad (Serbia), premiat la cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents” (TNT), pentru regia spectacolului „Antigona” de Sofocle, este așteptat să revină la Craiova nu în stagiunea următoare a Teatrului Național „Marin Sorescu”, așa cum ar fi trebuit, ci în 2019-2020, adică după absolvirea anului al IV-lea / licență. Recomandarea aparține membrilor juriului și a fost unanimă.

Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents” s-a desfășurat la Craiova în perioada 27-30 iunie, în organizarea Departamentului de Arte al Universității din Craiova, Teatrului Național „Marin Sorescu” și Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, cu finanțare acordată de Ministerul Educației Naționale. Această a II-a ediție a reunit producții ale tuturor facultăților cu specializarea regie de teatru din România și două producții din Bulgaria și Serbia, pe lângă spectacole în program fiind incluse conferințe, lansări de carte și ateliere de lucru cu tinerii regizori.

Din juriul festivalului au făcut parte regizorii Charles Chemin (Franța) și Bobi Pricop, criticul de teatru Alina Epîngeac, scenograful Andreea Simona Negrilă și Andreea Ciocîrlan – regizor laureat TNT 2017. «În urma deliberării după vizionarea tuturor celor opt spectacole aflate în competiție, membrii juriului au hotărât să acorde trofeul TNT 2018 lui Patrik Lazic, pentru regia spectacolului „Antigona” de Sofocle, de la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad, cu specificația că premiul constând în invitația de a regiza un spectacol în stagiunea 2018-2019 la Teatrul Național „Marin Sorescu” nu poate fi acordat. Trofeul TNT este însoțit de recomandarea unanimă a membrilor juriului pentru conducerea Teatrului Național „Marin Sorescu” de a-l invita pe tânărul regizor să monteze un spectacol în stagiunea 2019-2020, după absolvirea anului al IV-lea / licență», au transmis membrii juriului.

Festivalul a avut și un Juriu al Elevilor, format din Iulia Didu, Ana Maria Berceanu și Emilia Ciobanu, care a hotărât să îl premieze pe regizorul Sebastian Marina pentru spectacolul „Sub apă” de Ella Carmen Greenhil – coproducție Universitatea de Arte din Târgu Mureș cu Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava.