Valea Jiului, Roşia Montană şi Zona Moldovei vor avea programe speciale de dezvoltare

0
343

10Strategia de dezvoltare teritorială a României prezentată, ieri, de premierul Dacian Cioloş prevede că Valea Jiului, Roşia Montană şi Zona Moldovei vor avea programe specifice integrate de dezvoltare asemănătoare celui lansat în Delta Dunării. Premierul a făcut acest anunţ la Forumul Administraţiei Publice Locale, luni, la Palatul Parlamentului, în contextul în care vorbea despre riscul dezvoltării teritoriale neechilibrate a ţării şi necesitatea de a găsi soluţii.

“Observăm deja fenomenul că investiţiile economice se concentrează din ce în ce mai mult în zonele dezvoltate şi dacă nu venim cu o abordare integrată şi vizionară asupra dezvoltării teritoriale a României riscăm ca în câţiva ani, chiar dacă la nivel macro vom avea o dezvoltare economică bună, această să fie neechilibrat repartizată între diferitele regiuni ale ţării”, a spus Cioloş.

Şeful Guvernului consideră că similar Deltei Dunării, sunt şi alte zone ale României care pot fi tratate profitând de specificul local. “Ne gândim în primul rând pentru câteva regiuni prioritare. Vrem să venim cu o astfel de abordare integrată pentru dezvoltarea Văii Jiului, aşa cum am promis şi înainte de alegerile locale, dar şi pentru Roşia Montană, care a suscitat multe discuţii., vrem să venim nu doar cu reguli şi cu constrângeri, dar şi cu proiecte de dezvoltare acolo. Am avut, totodată, o discuţie cu aleşii locali din regiunea Moldovei, pentru o dezvoltare integrată pentru această zonă”, le-a spus Cioloş primarilor.

Premierul consideră că în aceste zone, Valea Jiului, Moldova şi Roşia Montană proiectele trebuie să vizeze atât fondurile europene, cât şi cele de la buget. “Sperăm ca de la aceste exemple, în anii următori, să se poată merge pe o astfel de abordare integrată şi în alte regiuni ale ţării”, a mai afirmat prim-ministrul.

Vasile Dâncu: În octombrie am putea prezenta în Parlament Codul Administrativ

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Vasile Dâncu, a declarat, ieri, că, în luna octombrie ar putea prezenta în Parlament Codul Administrativ al României care modifică integral cele 11 legi care guvernează administraţia centrală şi locală.vasile-dincu-

“O parte din probleme sunt şi vor fi rezolvate prin proiectul unui nou cod administrativ şi un nou cod de procedură administrativă. Este în curs de elaborare şi în septembrie vom prezenta Guvernului şi societăţii Codul Administrativ al României, sper că în luna octombrie să îl putem prezenta Parlamentului prin care urmărim reducerea şi simplificarea legislaţiei, eliminarea prevederilor contradictorii. (…) Este vorba despre modificarea integrală a 11 legi care guvernează administraţia centrală şi locală”, a declarat Vasile Dâncu.

El a făcut această afirmaţie în deschiderea Forului Administraţiei Publice Locale, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului. “Noi am gândit şi gândim cu adevărat o guvernare deschisă. Încercăm prin ceea ce facem să luăm punctul de vedere al opiniei publice, punctul de vedere al cetăţenilor. (…) Proiectele pe care şi le propune Guvernul pot să fie greşite câteodată. Nu întotdeauna Guvernul are dreptate, de aceea este important să vedem şi punctul de vedere al celorlalţi, al oamenilor. În ultima vreme s-a năsut o dezbatere importantă legată de dezvoltare şi este important să vedem în ce măsură administraţia locală şi centrală pot participa le dezvoltare, pot fi actori ai dezvoltării. Ideea că numai mediul privat dezvoltă România nu este una care poate fi susţinută până la capăt. Mediul privat susţine dezvoltarea economică, susţine crearea PIB şi a bugetului, dar la dezvoltare sunt mai mulţi actori şi o dezvoltare sistematică, planificată pe care încercăm s-o testăm noi în acest moment nu poate fi făcută fără administraţie”, a mai spus Vasile Dâncu.