Consultări la Cotroceni pe tema Brexit

0
104

Iohannis: Proiectul de ţară, elaborat într-un grup de lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţie

klaus_iohannisPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la începutul consultărilor pe tema Brexit că liderii politici trebuie să identifice “soluţiile pentru a poziţiona România cât se poate mai bine”, în contextul creat la nivel european după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. “Aşa cum am promis ultima dată când ne-am întâlnit în acest format, v-am invitat să continuăm discuţia pe tema Brexit-ului, să căutăm şi să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate de bine”, a declarat preşedintele, înainte de a invita presa să părăsească sala.

La discuţii au participat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, copreşedintele ALDE Daniel Constantin, preşedintele UNPR Valeriu Steriu, Kelemen Hunor din partea UDMR şi Varujan Pambuccian de la minorităţi. Preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu va participa la consultări din cauza unor angajamente anterioare.

Discuţiile au reprezentat cea de-a doua rundă de consultări pe tema consecinţelor deciziei britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, primele discuţii având loc imediat după referendumul din Marea Britanie şi înaintea Consiliului European de la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că toate partidele participante la consultări au fost de acord să participe la elaborarea proiectului de ţară al României, proiect care va fi elaborat într-un grup de lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţie. ”Este nevoie de un nou proiect de ţară, un proiect pentru România, un proiect pentru România viitorului în Uniunea Europeană. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit. Toţi au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de ţară, care vine la 10 ani după ce România a devenit membră a Uniunii Europene. Această lucrare, acest proiect de ţară va fi elaborat într-un grup de lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţia României. Acest grup de lucru poate să lucreze, în varianta optimală, chiar şi în an electoral”, a anunţat şeful statului într-o declaraţie de presă.

El a precizat că toţi liderii politici şi-au asumat acest proiect. ”Un astfel de proiect poate deveni funcţional numai dacă e adoptat, aprobat şi susţinut consensual. Din păcate, România a avut destul de multe aşa-numite proiecte, strategii care nu au fost implementate şi nici nu au dăinuit pentru că nu a fost consens politic. Vom stabili care e locul României, rolul României şi nivelul de ambiţie al României în Uniunea Europeană”, a concluzionat Iohannis.