Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: “Trebuie să ne obişnuim să nu confundăm instituţia Parlamentului cu propriul nostru buzunar”

0
215

USL a schimbat preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor într-o zi. Deputatul de Dolj, Valeriu Zgonea, este, începând de marţi seara, preşedintele Camerei Deputaţilor. După anunţarea rezultatului votului, Valeriu Zgonea a declarat că Parlamentul a fost condus „cu îngâmfare şi dispreţ pentru oameni”, şi că el nu doreşte să fie un preşedinte arogant.

Valeriu Zgonea

Când pedeliştii au simţit că cei de la USL sunt decişi să ducă până la capăt demersul de revocare din funcţie a lui Vasile Blaga şi Roberta Anastase au început să ceară pauze pentru consultări. În aceste momente de respiro Roberta Anastase şi Vasile Blaga ieşeau pe televiziuni cu declaraţii aiuritoare despre atentat al USL la siguranţa naţională sau că se pregătesc să dea o lovitură de stat, şi că vor sesiza CCR şi organismele internaţionale. În acest context liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea, propunerea USL pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor declara, în jurul orei prânzului că Vasile Blaga şi Roberta Anastase pot să sesizeze „şi pe mama Curţii Constituţionale” precizând că cei doi trebuie să respecte legea: „Pot să sesizeze şi pe mama Curţii Constituţionale. Anastase şi Blaga trebuie să respecte regulamentul şi legea, iar ei au fugit în birou. Suntem dispuşi să rămânem aici până când cei doi vor pleca din funcţii şi Avocatul Poporului, care e un instrument politic în mâna PDL, va fi înlocuit cu un om care respectă legea”.

„Această instituţie a fost condusă cu îngâmfare, cu dispreţ pentru oameni”

La finalul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, după ce a primit votul colegilor deputaţi şi a fost învestit în funcţia de preşedinte al acestei Camere Valeriu Zgonea a afirmat că “trebuie să ne obişnuim să nu confundăm instituţia Parlamentului cu propriul nostru buzunar”. Acesta şi-a exprimat regretul că o colegă de generaţie, în speţă Roberta Anastase, a adus Camera Deputaţilor “într-o situaţie delicată”: “Pentru orice parlamentar este momentul de respect adresat de către parlamentari pentru funcţia pentru care sunt nominalizat. Îmi pare rău că o colegă de generaţie şi regret nespus de mult că o prietenă pe care o cunosc de aproape 17 ani, cu care am plecat pe drumuri diferite pledând pentru o Românie modernă a adus instituţia Parlamentului într-o situaţie atât de delicată. De aceea am spus în plenul Parlamentului că le mulţumesc colegilor, începând de la UDMR, grupului minorităţilor, grupului progresist, grupului liberal şi social-democrat pentru participarea de astăzi. Eu cred că, mai mult decât a spune că Valeriu Zgonea sau oricare alt om din România, a accede pe această funcţie este un câştig mult mai mare. (…) Această instituţie a fost condusă cu îngâmfare, cu dispreţ pentru oameni şi poate până la urmă este şi o victorie a presei, care a explicat de ce Camera Deputaţilor nu reprezintă suveranitatea poporului român. Sper că nu voi fi un preşedinte arogant şi să ascult cetăţeanul care dă un mesaj şi spune ceva prin declaraţia politică, în plenul Parlamentului”, a spus Valeriu Zgonea, care şi-a exprimat speranţa ca, sub mandatul său, Camera Deputaţilor să colaboreze cu celelalte instituţii europene.

Valeriu Zgonea i-a mulţumit lui Adrian Sobaru

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai făcut o declaraţie surprinzătoare pentru majoritatea celor din presă, mulţumindu-i lui Adrian Sobaru pentru „cea mai importantă declaraţie politică”: “Vreau să îi mulţumesc unui om care mi-a dat unul dintre cele mai elocvente exemple de drumul greşit pe care Roberta Anastase a adus această instituţie, domnului Sobaru. Cel care a făcut cea mai importantă declaraţie politică pe care vreodată Parlamentul României a putut să o facă”. La data de 23 decembrie 2010, un bărbatul, în vârstă de 40 de ani, angajat electrician la TVR s-a aruncat de la un balcon, situat la al doilea etaj al Parlamentului, chiar înainte de discursul premierului Emil Boc. Înainte de a se arunca, bărbatul a strigat: „Aţi luat mâncarea de la copii” şi „Pentru tine Boc”. Bărbatul era îmbrăcat într-un tricou pe care scria: „Ne- aţi  ucis viitorul”. Numele acestuia este Adrian Sobaru, iar gestul lui venea ca un protest împotriva abuzurilor comise de guvernul pedelist condus la acel moment de Emil Boc.