“Coco” şi alţi opt tineri, reţinuţi după descinderile de marţi

0
358

Cosmin Pârvu zis Coco, fiul cel mare al lui “Caiac” împreună cu alţi opt tineri au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Craiova la finalul audierilor care au durat o mare parte din noaptea de marţi spre miercuri. Aceştia au fost ridicaţi în urma descinderilor de marţi după-amiază, oamenii legii găsind în urma percheziţiilor peste un kilogram de substanţe etnobotanice şi 250 de ţigarete. Cei nouă tineri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Din cauza consumului de etnobotanice şi a altor substanţe cu efecte psihoactive, foarte mulţi tineri care le încearcă din curiozitate sau teribilism, ajung în spital. Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova au precizat că în ultimele două luni au avut cinci pacienţi care au afirmat că au consumat substanţe etnobotanice, alţi doi spunând că nu ştiu ce substanţe au consumat. Astfel, în luna mai, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) s-au prezentat trei tineri, două fete şi un băiat, doi afirmând că se simt rău după ce au consumat substanţe etnobotanice, iar o tânără că a consumat substanţe necunoscute. În luna iunie, alţi patru tineri au trecut pragul UPU, trei dintre ei susţinând că au consumat etnobotanice. Un tânăr de 19 ani care prezenta şi un sindrom depresiv, cel mai probabil pe fondul consumului de substanţe cu efect psihoactiv, a fost internat la Clinica de Psihiatrie. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă Craiova, în astfel de cazuri se dispune efectuarea de teste care pun în evidenţă substanţele consumate, iar dacă rezultatul indică droguri ori substanţe cu efect psihoactiv, medicii anunţă poliţiştii. Ţinând seama de pericolul pe care îl reprezintă aceste produse, şi cum de la sfârşitul anului trecut a intrat în vigoare Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, oamenii legii au avut şi instrumentele legale de partea lor astfel că au pus la punct detaliile destructurării reţelei conduse de Cosmin Pârvu, „Coco”. Astfel, poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Dolj, Serviciului de Operaţiuni Speciale (SOS) şi SRI Dolj au prins în flagrant, marţi după-amiază, cinci membri ai grupului infracţional organizat, după ce au ridicat un colet ce conţinea 700 de grame de substanţe etnobotanice pe care tocmai le primiseră de la Bucureşti. După prinderea acestora, atât la locuinţele lor, cât şi la alte cinci locaţii, aparţinând altor membri ai grupării s-au făcut percheziţii, în total fiind găsite şi ridicate în jur de 1.200 grame de substanţe etnobotanice şi peste 250 de ţigarete. 14 persoane au fost duse, marţi seara, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

Au obţinut sute de mii de euro din vânzarea de „vise”

În urma audierilor, care au durat până noaptea târziu, procurorul de caz a emis ordonanţe de reţinere pe 24 de ore pentru 9 dintre membrii grupului. Este vorba despre Andrei Dincă, de 18 ani, Dragoş Dorobanţu zis „Pif”, de 24 de ani, Radu Mîrşan, zis „Duki” de 23 de ani, Cristian Dumitru zis „Dinamo” de 22 de ani, Ştefăniţă Marta zis „Oaie”, de 20 de ani, Mădălin Curteanu zis „Hazard”, de 25 de ani, Cosmin Pârvu zis „Coco”, de 24 de ani, Ionuţ Cioroianu, de 20 de ani şi Adrian Caitanovici de 21 de ani care au ajuns în arest şi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Sorin Pârvu zis „Soare”, fratele lui „Coco”, a fost lăsat să plece acasă după audieri. Anchetatorii au stabilit faptul că, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat au comercializat substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive pe raza Craiovei, obţinând venituri ilicite de câteva sute de mii de euro. Faţă de membrii grupului se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive în variantă agravantă, mai exact, potrivit art. 18 din legea 194/2011, dacă efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive a avut ca urmare vătămarea uneia sau mai multor persoane care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.