Un teren „Proprietate Primăria Bechet” înstrăinat de Costel Tulitu fără acordul Consiliului Local

0
414

La data de 16 iunie a.c., scriam în cotidianul nostru un articol cu titlul „Costel Tulitu şi un tun imobiliar cu un teren de 8.000 mp al CL Bechet”, în care arătam cum Costel Tulitu a dat un teren, situat în extravilanul oraşului Bechet, SC SPET SHIPPING SA  fără o hotărâre a Consiliului Local. Primăria Bechet şi Costel Tulitu şi-au motivat gestul prin faptul că terenul este al SC SPET SHIPPING SA încă din 1993 când sociatatea a încheiat un Contract de Asociere cu Consiliul Judeţean Dolj, nr. 6184. Însă apar în continuu documente din 2009 care îl contrazic pe Costel Tulitu.

Costel Tulitu

Suprafaţă teren de 8.000 mp este situată în T 44, P431/1. În articolul din 16 iunie a.c. arătam cum Costel Tulitu a încercat de mai multe ori să introducă pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Local concesionarea acestei suprafeţe de teren, însă de fiecare dată consilierii locali s-au opus. Dacă terenul era al al SC SPET SHIPPING SA de ce apărea la data de 21 aprilie 2009, pe ordinea de zi: “Proiect de hotărâre privind scoaterea la licitaţie în vederea concesionării a suprafeţei de 8.000 mp, situată în T44, P431/1”?. O altă problemă este legată de faptul că pe terenul de 8.000 mp a fost construită o clădire, iar autorizaţia de construire a fost acordată la mult timp după apariţia construcţiei.

Terenul făcea parte din extravilanul oraşului Bechet

La data de 10.06.2009, SC SPET SHIPPING SA trimitea o adresă Consiliului Local Bechet prin care anunţa intenţia „companiei de a realiza o investiţie pe terenul pe care Consiliul Local Bechet îl deţine în perimetrul Portului Bechet”. Tot în anul 2009, mai exact la data de 25 august, Consiliul Local Bechet răspundea unei adrese a Autorităţii Navale Române – Căpitănia Zonală Drobeta Turnu- Severin, cu privire la o suprafaţă de 100 mp situaţi în T44, P431/1: „Urmare a adresei dumneavoastră numărul 5/5277 din 17.08.2009, vă comunicăm următoarele: terenul în suprafaţă de 100 mp este situat în T44, P431/1 (număr cadastral provizoriu 87); terenul în suprafaţă de 2500 mp este situat în T62, P553 (număr cadastral provizoriu ) (…). Menţionăm că pe aceste terenuri nu avem număr matricol fiscal, precum nici certificate de nomenclatură stradală, acestea fiind în extravilanul oraşului Bechet”.

Consiliul Local Bechet nu a aprobat trecerea parcelei în intravilan

Deci nu numai că pe terenul cu pricina a fost construită o clădire fără autorizaţie, dar terenul, conform adresei nr. 4157 din 25.08.2009, făcea parte din extravilanul comunei nu din intravilan.  Documentaţia necesară pentru trecerea terenului extravilan în intravilan trebuie depusă de către solicitant la consiliul local de pe teritoriul administrativ de unde se află terenul respectiv. Conform legilor în vigoare din România ca un teren să fie trecut din extravilan în intravilan trebuie să fie cât mai aproape de intravilanul existent. PUG (Planul Urbanistic General) cuprinde intravilanul existent, acesta diferă în funcţie de tipul localităţii, iar fiecare îşi stabileşte limita intravilanului. Dacă cineva doreşte să construiască în afara zonei PUG atunci el trebuie să ceară unui arhitect să întocmească un PUZ (Plan Urbanistic Zonal). PUZ-ul trebuie să fie aprobat de consiliul local de pe teritoriul administrativ de unde se află terenul şi trebuie specificat regimul de înălţime al construcţiilor din zonă şi să cuprindă detaliat toate condiţiile practice de solutionare a construcţiei (apa, electricitate, etc). În Consiliul Local Bechet nu a ajuns nimic de acest fel spre aprobare.

Costel Tulitu contrazis de Planul de Amplasament şi Delimitare

Serviciul de Urbanism al Primăriei Bechet a eliberat SC SPET SHIPPING SA autorizaţie de construcţie cu nr. 3 din data de 23.05.2011, motivând astfel certificatul de urbanism: “Teren extravilan concesionat de SC SPET SHIPPING SA în baza contractului 6184 din 26 octombrie 1993”. Potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, Certificatul de urbanism este actul de informare emis de administraţia publică locala prin care face cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării. Pentru emiterea certificatului de urbanism solicitantul, orice persoană fizică sau juridică, trebuie să depună o documentaţie cuprinzând printre altele şi planuri topografice sau cadastrale la scările 1:500, 1:2.000 sau 1:10.000, după caz, vizate de Oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară al judeţului cu indicarea imobilului – teren şi/sau construcţii. Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii specifică faptul că nu este  necesară prezentarea titlului asupra imobilului sau a altui act care să ateste dreptul de proprietate, în practică, autoritatea emitentă a Certificatului de urbanism poate cere completarea documentaţiei cu acest act. Certificatul de urbanism se întocmeşte în conformitate cu prevederile documentaţiilor de urbanism (P.U.G., P.U.Z., P.U.D. şi R.G.U). Conform Planului de Amplasament şi Delimitare Adresa corpului de proprietate T44, P431/1, oraşul Bechet, eliberat de Oficiul Naţional de Cadastru, suprafaţa de teren de 8000 mp este „Proprietate Primăria Bechet”. Cum spuneam şi cu alte ocazii, Costel Tulitu a încercat să rezolve o problemă cu ajutorul celor din Primăria Bechet şi al prietenilor de la SC SPET SHIPPING SA. Toată lumea din Bechet ştie că nu SC SPET SHIPPING SA se foloseşte de construcţia de pe terenul Primăriei Bechet, ci Costel Tulitu.