Relaţii tensionate între autorităţile locale din Apele Vii şi poliţiştii din comună

0
1015

În comuna Apele Vii, relaţiile dintre reprezentanţii Primăriei – primar şi viceprimar – şi poliţiştii din localitate nu sunt dintre cele mai fericite. Iar acest lucru a fost scos în evidenţă în urma întâmplărilor de la începutul lunii mai, când fiul primarului Augustin Stanciu, în vârstă de 25 de ani, susţin poliţiştii, ar fi legat un copil de 12 ani de un stâlp, pe care l-a lovit şi la batjocorit. Primarul localităţii, Augustin Stanciu, se simte hărţuit şi spune că toate acestea i se întâmplă familiei sale pentru că a încercat să îi oprească pe hoţii de lemne din comună, care sunt în strânsă legătură cu poliţiştii. Dincolo de conflictul dintre actorii acestei piese, avem două lucruri concrete: pădurea din Apele Vii a fost rasă pe zeci de hectare, iar împotriva lui Iustin Stanciu au fost demarate cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de lipsire de libertate şi lovire. Anterior, primarul comunei a fost lucrător silvic şi, după ce a dobândit mandatul de ales local, a solicitat IPJ Dolj schimbarea poliţiştilor din comună.

În urma unei plângeri anonime, împotriva lui Iustin Stanciu a fost demarată o anchetă. Se pare că acesta este acuzat că la începutul lunii mai a legat cu sârmă de un stâlp un copil de 12 ani, pe care la batjocorit şi lovit. Poliţiştii din oraşul Bechet şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova trebuie să stabilească dacă cele sesizate se confirmă sau nu, cercetările fiind desfăşurate sub aspectul comiterii infracţiunilor de lipsire de libertate şi lovire.

„La nivelul Poliţiei oraşului Bechet este înregistrat un dosar penal în care se efectuează acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru a se stabili dacă se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de lipsire de libertate şi lovire. Ancheta este în derulare în acest moment, însă la finalizarea tuturor activităţilor dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propuneri corespunzătoare”, declara luni, 3 iunie a.c., comisarul-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. De remarcat că ştirea a apărut în presă tot în urma unei sesizări anonime.

Disputa a început pe furtul de material lemnos

Iustin Stanciu este fiul primarului comunei Apele Vii, Augustin Stanciu. Cel din urmă susţine că este hărţuit de unii din comună, care îi protejează pe hoţii de material lemnos. Augustin Stanciu spune că totul este o invenţie şi că fiul său, Iustin Stanciu, s-a jucat cu copilul de 12 ani, în prezenţa altor 20 de tineri, iar familia acestuia nu a depus o plângere, tocmai din aceste motive. Primarul de la Apele Vii aduce în apărarea sa şi a fiului său o serie de documente, care ar trebui să demonstreze că toată povestea este doar o înscenare pusă la cale de cei care îi poartă sâmbetele.

Divergenţele dintre primarul din Apele Vii şi pădurarul din comună, Marius Rădulescu, pe de o parte, şi poliţiştii de la Postul local de Poliţie, pe de altă parte, au început în anul 2012. Augustin Stanciu a sesizat Postul de Poliţie Apele Vii şi IPJ Dolj că Ocolul Silvic Sadova a predat către Asociaţia de proprietari „Dafinul”, reprezentată de Marius Rădulescu, în calitate de preşedinte, suprafaţa de 994 ha pădure, când aceasta ar fi trebuit să fie preluată cu proces-verbal de proprietari, care aveau contracte de prestări servicii privind paza pădurii. În adresa către IPJ Dolj, din data de 22.10.2012, se specifica: „La ora actuală au loc sustrageri masive de arbori din această suprafaţă, profitându-se de faptul că cetăţenii nu sunt în cunoştinţă de adevărata stare a lucrurilor”.

Legături de rudenie şi prietenie între poliţişti şi hoţii de lemn

Lucrurile nu s-au oprit aici, pentru că Augustin Stanciu a reuşit să mute doi dintre poliţiştii din comuna Apele Vii în Celaru, pe motiv că erau rudă şi prieteni cu hoţii de lemne. Dar această mişcare nu a dat roade conform adreselor trimise de primar către IPJ Dolj şi Prefectură, pentru că cei doi poliţişti mutaţi la Celaru aveau program comun de patrulare cu cei din Apele Vii, reuşind astfel să îi protejeze pe hoţi.

„Prin prezenta vă rugăm ca cei patru agenţi de poliţie ai Postului Apele Vii să nu mai aibă program comun de patrulare cu poliţiştii din comuna Celaru. Facem această solicitare deoarece doi dintre agenţii de la Celaru, agent Iovancea Ion şi agent Mihalache Cătălin, au fost mutaţi de la Apele Vii la cererea noastră, datorită legăturilor de rudenie şi prietenie cu cunoscuţii hoţi de lemne. Faptul că agentul Iovancea Ion locuieşte foarte aproape de hotarul dintre Celaru şi Apele Vii şi agentul Mihalache Cătălin lângă Postul de Poliţie Apele vii, programul comun de patrulare, toate acestea ne conduc la aceeaşi situaţie dinaintea schimbării. Din cercetările noastre numărul de furturi a crescut, gradul de nemulţumire al cetăţenilor faţă de organele de poliţie şi implicit faţă de noi a crescut, de asemenea”, se arată în adresa nr. 2781, din data de 27 decembrie 2012, trimisă către IPJ Dolj, care a ajuns şi la Prefectură. IPJ Dolj a luat şi această măsură şi a reorganizat serviciul de ordine publică pe raza comunei Apele Vii.

Pădurarul s-a ales cu dosar penal

Lucrurile nu au rămas fără un răspuns din partea IPJ Dolj nici cu privire la pădurarul Marius Rădulescu, acuzat de primarul Augustin Stanciu că a comis abuzuri în calitatea sa preşedinte al Asociaţiei de proprietari „Dafinul”. «Urmarea a petiţiei adresate Inspectoratului de Poliţie al judeţului Dolj privind comiterea unor abuzuri de  pădurarul Rădulescu Marius în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Proprietari „Dafinul” vă comunicăm următoarele: având în vedere că aspectele semnalate sunt de natură penală, s-a dispus conexarea acesteia la dosarul penal înregistrat în evidenţele IPJ Dolj – SOP sub nr. 219093/2012. La terminarea cercetărilor dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propuneri corespunzătoare în funcţie de materialul probator administrat. Cu privire la stadiul cercetărilor ori soluţiei adoptate vă puteţi adresa acestei instituţii», se specifică într-o adresă a IPJ Dolj, primită de primarul Augustin Stanciu la data de 15 ianuarie a.c.

Instituţiile abilitate ale statului trebuie să facă lumină

Augustin Stanciu susţine că toate aceste demersuri au atras asupra sa şi a familiei dorinţa de răzbunare din partea celor în cauză. Conform declaraţiilor lui Augustin Stanciu, au prins ocazia să facă acest lucru prin fiul său, Iustin Stanciu, care, susţine el, s-a jucat cu copilul de 12 ani şi nu l-a lipsit de libertate sau lovit. Mai mult decât atât, primarul comunei Apele Vii a declarat că până la această oră fiul său nu a fost chemat de poliţişti pentru a da vreo declaraţie Există oamenii care spun că au fost martori la incident şi că fapta este reală. Situaţia este una dificilă şi, aşa cum spuneam, instituţiile abilitate ale statului trebuie să facă lumină.

Singurele certitudini pe care le avem sunt că pădurea din Apele Vii a fost nenorocită de hoţii de lemne, iar fiul primarului este acuzat de lipsire de libertate şi lovire. Şi ar mai fi un aspect: relaţiile dintre autorităţile locale din Apele Vii şi poliţiştii din comună nu sunt tocmai normale.