Patrula de reciclare sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului!

0
369

De Ziua Internaţională a Mediului, se desfăşoară şi premierea actualei ediţii a programului “Patrula de reciclare”, simultan, toate judeţele participante, între care se numără şi Doljul. În cadrul ceremoniilor vor fi anunţaţi şi premiaţi câştigătorii la nivel naţional şi local.

Agenţii „Patrulei de reciclare” RoRec au colectat selectiv peste 230.000 kg de deşeuri electrice şi electronice la ediţia 2012-2013 a acestui program educaţional de mediu, desfăşurat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu inspectoratele şcolare şi primăriile din Bucureşti şi 29 de judeţe.

„Patrula de reciclare” este un program educaţional de protecţie a mediului, centrat pe colectarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în unităţile de învăţământ. La ediţia 2012 – 2013 au participat 21.000 de copii şi tineri şi peste 720 de profesori coordonatori din tot atâtea unităţi de învăţământ. Ei au format “Patrule de reciclare” în grădiniţe, şcoli şi licee din Bucureşti şi alte 29 de judeţe.

Sub îndrumarea profesorilor coordonatori şi cu ajutorul materialelor educative puse la dispoziţie de Asociaţia RoRec, elevii înscrişi în program au înţeles unele dintre cauzele poluării mediului şi au contribuit direct la reducerea acestora, devenind ambasadorii acestui mesaj ecologic. Copiii au iniţiat sute de proiecte şi activităţi proprii prin care i-au convins pe membrii comunităţilor lor să devină mai conştienţi de importanţa colectării selective a DEEE şi să se debaraseze responsabil de acestea, prin intermediul proiectului realizat în unităţile de învăţământ.

Premii pentru elevii participanţi

În judeţul Dolj, premierea ediţiei 2012-2013 are loc astăzi, începând cu ora 14.00, la Şcoala Gimnazială „Ion Ţuculescu”. La eveniment vor lua parte reprezentantul Asociaţiei Române pentru Reciclare – RoRec, reprezentanţi ai partenerilor locali şi ai unităţilor de învăţământ finaliste în competiţia pe judeţ.

Premiile naţionale vor fi acordate pentru “Cea mai mare cantitate DEEE colectată pe ţară de o unitate de învăţământ”, “Cea mai mare cantitate DEEE colectată de fiecare elev înscris în program” şi “Cea mai bună propunere de Mascotă a programului”. Premiile naţionale vor fi înmânate cu prilejul festivităţilor din judeţul din care provin câştigătorii.

În ceea ce priveşte premiile locale, acestea vor fi acordate simultan, în fiecare judeţ, Patrulei care a strâns “Cea mai mare cantitate DEEE / elev înscris în program” şi “Celui mai activ Profesor Coordonator”. «Aşteptăm cu nerăbdare să recompensăm performanţele de top ale Patrulelor care, aşa cum veţi vedea, sunt impresionante. Vorbim despre cantităţi substanţiale de deşeuri electrice colectate şi de acţiuni de informare şi educare a publicului deosebit de eficiente şi creative. Aceşti profesori şi tineri s-au dovedit adevăraţi agenţi ai unei schimbări de mentalitate în comunităţile lor şi s-au investit în misiunea lor ecologică peste aşteptări. Merită să fie recunoscuţi atât drept campioni ai „Patrulei de reciclare” cât şi ca exemple de responsabilitate şi implicare», a  spus Alexandra Arnăutu, managerul de proiect.