Studenţii Facultăţii de Drept “Nicolae Titulescu” din Craiova, premiaţi la Vilnius – Pledoaria lor este performanţa!

0
758

Cea de-a 17-a ediţie a Concursului de Drept comunitar din Europa „Central and Eastern Moot Court Competition” s-a desfăşurat, între 29 aprilie şi 2 mai, la Vilnius, în Croaţia. Au participat 16 echipe din 9 ţări, dintre care trei au fost din România: Universitatea din Craiova, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi şi Universitatea “Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Însă numai echipa craioveană a reuşit să impresioneze juriul cu pledoarii excepţionale, aflându-se la un pas de a câştiga prima poziţie la secţiunea scrisă. Ţinuta pregătirii competitorilor a fost remarcată de specialiştii în Drept european, care au ţinut să evidenţieze calitatea prestanţelor studenţilor craioveni.

Participând neîntrerupt din 2005, echipa din acest an a Universităţii din Craiova a fost formată din competitorii Mihai Narcis Osiceanu, Florin Corneanu şi Radu Costin Canţăr, care au ajuns în semifinala Concursului Central and Eastern Moot Court Competition, desfăşurat, ca şi până acum, sub auspiciile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi bucurându-se de un juriu de prestigiu, condus de Avocatul General Eleanor Sharpston. Echipa Facultăţii de Drept din Craiova a fost pregătită de prof. univ. Bianca Predescu şi de studenţii în anul al IV-lea Denisa Lavinia Dobre şi Răzvan Scafeş.

“Îi felicit în mod deosebit pe Mihai Narcis Osiceanu, student în anul al III-lea, care a primit un premiu special pentru susţinerea pledoariei orale, pe foştii competitori Lavinia Dobre şi Răzvan Scafeş, studenţi în anul al IV-lea, cărora li se datorează în primul rând lucrările scrise, foarte bune, şi în general pregătirea colegilor lor. Îi felicit în egală măsură pe ceilalţi doi competitori, Florin Corneanu şi Radu Costin Canţăr, doctorand şi, respectiv, masterand la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, care s-au prezentat foarte bine”, a mărturisit Bianca Predescu, profesorul căruia i se datorează, în mod indiscutabil, boom-ul de imagine de care se bucură acum Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova.

Universitatea din Craiova a reuşit să ajungă în semifinală

Concursul în sine are două faze, prima fiind cea scrisă, în care pledoariile pentru apărare şi acuzare sunt trimise cu o lună înainte de începerea competiţiei cu confruntările orale. “Am avut bucuria să fim anunţaţi că, la pledoariile scrise, am obţinut al doilea punctaj, spunându-se că a fost dificilă departajarea dintre noi şi echipa Universităţii din Riga – Letonia, care, în final, a primit premiul pentru cele mai bune lucrări scrise”, a precizat prof. univ. dr. Bianca Predescu, care a coordonat pregătirea echipei din Craiova. Apoi, în prima zi de concurs, fiecare echipă pledează atât în acuzare, cât şi în apărare, fiind astfel confruntări succesive între echipele participante, cele mai bune fiind selectate pentru semifinală. “Satisfacţia noastră a fost că ne-am calificat în semifinală, deşi au fost mulţi competitori foarte buni”, a subliniat profesorul universitar Bianca Predescu. Competiţia a fost câştigată de echipa Universităţii din Zagreb, Croaţia, care a fost declarată mai bună decât cea a Universităţii din Varşovia, Polonia, cu care a disputat finala.

Competitorilor li se cere să aibă o minte deschisă

Profesorul universitar Bianca Predescu a explicat că pentru a face faţă acestui concurs este nevoie de o pregătire temeinică în domeniul Dreptului european. Dar ceea ce e mai important e că fiecare competitor trebuie să aibă o viziune asupra sensului în care va evolua reglementarea comunitară, raportată la particularităţile statelor membre întrucât speţa care este dată spre rezolvare necesită nu doar studierea tuturor reglementărilor instituţiilor europene şi întreaga jurisprudenţă a Curţii, pronunţată în cauze asemănătoare. “Mai ales ţi se cere să gândeşti o rezolvare într-o speţă nesoluţionată încă. Interesant e că, în cei şapte ani de participare la această competiţie, am observat că o speţă asemănătoare cu cea care ne este dată nouă spre rezolvare a fost soluţionată spre sfârşitul acelui an de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”. Competitorilor li se cere să aibă o minte deschisă, “în sensul de a gândi peste ceea ce s-a rezolvat până acum în cadrul Uniunii Europene şi în spiritul evoluţiei sale în raport de nevoile actuale şi de perspectivă ale Europei şi Dreptului comunitar european”, a mai spus Bianca Predescu. Dificultatea concursului e sporită şi de faptul că limba de lucru este engleza.

 

Prof. univ. dr. Bianca Predescu:

“Mă bucură faptul că am ajuns să ne situăm printre primele echipe din Europa Centrală şi de Est, competitorii noştri să fie primiţi cu interesul de a le fi evaluat modul de gândire şi întreaga prestaţie. M-a bucurat că întreaga echipă a primit felicitări, mai ales raportat la evoluţia pe care s-a constatat că am realizat-o în ultimii ani. Şi că în privinţa Dreptului comunitar facem dovada unei pregătiri pe care o au doar studenţii din ţările vest-europene de la universităţile de renume. Este evident că pentru a se obţine acest rezultat s-a muncit foarte mult în cele două luni premergătoare competiţiei, căci nivelul la car ne prezentăm noi este similar cu situaţia elevilor care se duc la o olimpiadă internaţională în raport cu materia care se predă la şcoală”.

 

Prof. univ. dr. Bianca Predescu, Universitatea din Craiova:

“Mulţumim Baroului Dolj, care şi anul acesta a fost alături de noi, suportând cea mai mare parte a cheltuielilor de transport până la Vilnius, şi care i-a încurajat permanent pe studenţii participanţi la acest concurs, manifestând interes deosebit pentru pregătirea viitorilor profesionişti ai Dreptului”.

 

Radu Costin Canţăr, masterdand, Universitatea din Craiova:

“Pentru mine a fost adevărată onoare să fac parte din echipa Universităţii din Craiova la European Moot Competion. A fost şi o reală provocare prin faptul că am pledat în faţa unui juriu format din personalităţi distinse ale Dreptului comunitar, unde exigenţele erau maxime, iar aceste lucruri m-au motivat şi m-au ambiţionat. Rezultatul obţinut de noi anul acesta a încununat cu succes o perioadă de pregătire asiduă şi sârguincioasă”.

 

Denisa Lavinia Dobre, coach:

“O nouă calificare în semifinalele acestui concurs înseamnă continuarea tradiţiei şi a confirmat consecvenţa, determinarea, pregătirea profesională, calităţile de buni oratori ale participanţilor craioveni la această competiţie de procese simulate, iar jurizarea a răsplătit munca de câteva luni depusă de echipă. Sunt mândră de reuşită şi mă bucur că am putut să-mi aduc contribuţia la succesul lor, dovadă a formării profesionale începute pe băncile facultăţii şi continuată asiduu şi individual”.