Regizorul Radu Afrim a revenit la Teatrul Naţional din Craiova pentru un nou spectacol

0
947

După ce, la începutul anului 2017, a venit pentru prima dată la Teatrul Național „Marin Sorescu” pentru a monta „Dacă am gândi cu voce tare”, pe textul autorului bosniac Adnan Lugonic, regizorul Radu Afrim a revenit la Craiova pentru un nou spectacol, cu premiera anunțată în 20 / 21 aprilie 2019. Spectacolul – al cărui titlu încă nu a fost stabilit – îi are în distribuție pe actorii Raluca Păun, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Ramona Drăgulescu, Constantin Cicort, Alex Calangiu, Claudiu Mihail și Vlad Udrescu. Scenografia este semnată de Irina Moscu.

În cadrul unei conferinţe de presă care a precedat premiera spectacolului „Dacă am gândi cu voce tare”, din 6 mai 2017, Radu Afrim a povestit că primul contact cu trupa Teatrului Naţional din Craiova l-a avut la începutul anilor ’90, pe când era student la Facultatea de Litere din Cluj. Văzând atunci „Phaedra”, celebrul spectacol al lui Silviu Purcărete, cu Leni Pinţea-Homeag în rolul principal, Radu Afrim a ales regia, abandonând filologia… A trebuit să treacă peste 20 de ani pentru a pune piciorul în acest teatru, dar şi pentru a veni pentru prima dată în Craiova. Spectacolul „Dacă am gândi cu voce tare” a fost nominalizat la Premiile UNITER 2018 pentru „Cea mai bună regie”.

Radu Afrim este unul dintre cei mai importanţi regizori contemporani români, recunoscut şi în spaţiul european. Este câştigător de trei ori al Premiului UNITER pentru regie: în 2006 pentru spectacolul „Plastilina” de Vasili Sigarev (la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti), în 2007 pentru spectacolul „Joi.MegaJoy” de Katalin Turoczi (la Teatrul Odeon Bucureşti), în 2016 pentru spectacolul „Tihna” (la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklos”). În 2008 i s-a decernat Premiul Coup de Coeur de la Prese la Festivalul de la Avignon (Off), pentru spectacolul „Mansarde a Paris ou les detours Cioran” montat la Luxemburg.

Reprezentanţii Naţionalului craiovean îl apreciază ca „un creator cu viziune distinctă”. „Universul său scenic este întotdeauna recognoscibil. Marca Afrim este deja o realitate. Nu este numai regizorul preferat al publicului, ci şi al criticii de specialitate. Textele montate de el aparţin dramaturgiei contemporane europene”, spun aceştia.