Craioveanul vitezoman care a vrut să mituiască doi poliţişti din Filiaşi, condamnat la Tribunalul Dolj

0
195

Bărbatul de 31 de ani, din Craiova, care a vrut să mituiască doi poliţişti din Filiaşi cu 150 de lei pentru a nu i se reţine permisul de conducere, întrucât circula cu viteză excesivă, a fost condamnat, marţi, 3 aprilie a.c., pentru dare de mită. Inculpatul a recunoscut comiterea faptei şi a cerut să fie judecat în procedura simplificată, astfel că, la primul termen al procesului a fost condamnat la 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Între timp, şoferul craiovean rămâne sub control judiciar, măsură luată faţă de el pe 27 martie.

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat, marţi, 3 aprilie a.c., la primul termen al procesului, sentinţa în cazul lui Velcu Jenică Nicu, craioveanul de 31 de ani care a ajuns după gratii în luna ianuarie, pentru dare de mită. Bărbatul a recunoscut fapta şi a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, astfel că a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii: „Condamnă inculpatul Velcu Jenică Nicu la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 3 ani stabilit de instanţă.(…) Inculpatul Velcu Jenică Nicu va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria Municipiului Craiova-Regia Autonomă de Administrarea Domeniului Public şi Fond Locativ sau la Serviciul Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova, jud.Dolj, ce urmează să fie stabilită de Serviciul de Probatiune de pe lângă Tribunalul Dolj. Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpat prin încheierea din data de 27.03.2018 pronunţată de Tribunalul Dolj. Obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 03.04.2018”.

Arestat preventiv în ianuarie

Reamintim că, pe 7 februarie a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Velcu Jenică Nicu a fost trimis în judecată pentru că a încercat să mituiască doi poliţişti doljeni. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut faptul că, pe 20 ianuarie a.c., un echipaj de poliţie rutieră format din agentul şef adjunct de poliţie Balaci Alin şi agentul principal Tapalagă Ion, ambii de la Formaţiunea de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei oraşului Filiaşi, în timp ce efectuau activităţi de supraveghere a traficului auto în comuna Brădeşti, pe DE 70 Craiova – Filiaşi, au oprit un autoturism care se deplasa cu viteza de 119 km/h pe o porţiune de drum cu limita de 50 km/h. Conducătorul autoturismului, Nicu Jenică Velcu, de 31 de ani, din Craiova a încercat să scape oferindu-le celor doi poliţişti suma de 150 lei ca să nu îi reţină permisul de conducere şi să nu-l amendeze. Agenţii de poliţie au refuzat mita oferită de conducătorul auto, au informat conducerea IPJ Dolj şi pe lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, care au preluat cercetările, împreună cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, reuşindu-se prinderea în flagrant a lui Velcu, în timp ce încerca, din nou, să le dea şpagă celor doi agenţi de poliţie. A fost ridicat şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost audiat de procurorul de caz, care, la final, a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Pe 21 ianuarie a.c., Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Velcu, măsură menţinută şi de Curtea de Apel Craiova.