Alexandru Petrescu, directorului general al FNGCIMM: / “În 2017, am avut 1079 de scrisori de garanţie emise pentru tot atâtea unităţi administrative din România”

0
298

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) reprezintă unul dintre principalii parteneri ai antreprenorilor beneficiari ai Programului Start-Up Nation, prin crearea unui produs dedicat special garantarii creditelor accesate pentru dezvoltarea business-urilor prin acest program guvernamental.  Am profitat de prezenţa directorului general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu, la Craiova şi am discutat pe larg despre succesul acestui program, dar şi despre alte garanţii pe care le acordă Fondul, cum ar fi garanţiile pentru Programul Prima Casă, pentru IMM-uri sau pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Astăzi, vom discuta despre garanţiile FNGCIMM în cadrul PNDR 2014-2020 .

În interviul anterior am vorbit despre Programul Start-Up Nation, astăzi, continuăm discuţiile cu Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020…

O componentă importantă din portofoliul nostru de garantare este garantarea pentru unităţile administrative teritoriale şi ne referim PNDR 2014-2020. Este un program în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, unde unităţile administrative teritoriale, dar şi parohii sau alt tip de organizare comunitară pot aplica şi eventual, declaraţi eligibil pt fonduri ce pot fi investite în activităţi non-agricole şi aici avem o paletă largă de investiţii în care comunitatea locală prin Consiliul Local pot aplica…de la achiziţia de utilaje, la lucrări de renovare sau construcţii culturale, infrastructură auto, infrastructură apă-canal, tot ce înseamnă modernizarea satului românesc şi îmi place să spun că noi avem un rol important în ceea ce înseamnă ridicare nivelului de confort de viaţă în zona satului românesc. Şi mă bucur că mă aflu astăzi ( n.r vineri 31 martie) la Craiova, în sediul Fondului Local de Garantare  (FLG) Craiova alături de domnul director general adjunct Gheorghe Lăpădat, fost director al acestei filiale, şi care prin leadership-ul pe care l-a avut aici, local, a reuşit să împingă nu  numai FLG Craiova, dar şi FNGCIMM pe un loc fruntaj în ceea ce înseamnă contractarea de garantare pentru UAT-urile din România

În cifre cum ar arăta acest sistem de garantare…?

Anul trecut am avut 1079 de scrisori de garanţie emise pentru tot atâtea unităţi administrative din România. Ca valoare, absorbţia a fost  de aproximativ 400 de milioane de euro, aşadar, şi cu sprijinul nostru. Cu un an înainte am avut 700 de scrisori de garanţie, deci putem să vorbim de o creştere semnificativă. În 2018 ne vom îndrepta undeva la 1300 de scrisori de garanţie, minim.

Mai exact, care este mecanismul acestui tip de garantare ?

O primărie declarată eligibilă cu un business plan pentru achiziţionare sau amenajare de lucrări sau de echipamente merge la bancă să sesizeze prima parte a împrumutului, dar, evident, ei trebuie să depună garanţii de tot felul şi primările din păcate, la fel ca şi IMM-urile româneşti nu sunt extreme de bine capitalizate mai ales cele din zona rurală şi aici, venim noi şi emitem o scrisoare de garanţie către bancă în numele primăriei, astfel că ei pot obţine în felul acesta prima parte din creditare.

Ce modificări apar din 2018 pe acest tip de garantare…?

De anul acesta, dacă noi garantam doar prima parte a creditării, am lansat pe piaţă un nou tip de produs – GEL ( Garantare Economie Locale), ce va permite garantarera întregii sume necesare lucrării  respective în plafonul în care aceste administraţii locale sunt declarate eligibile. Cu acest nou produs vom putea nu doar fi o singură sursă de garantare, dar putem să şi creştem numărul de administraţii locale ce ne pot fi partenere.