10 tone de deşeuri electrice colectate, într-o singură zi, la Craiova

0
450

Peste 10 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost colectate selectiv şi trimise la reciclare în urma acţiunii din 31 martie. 165 cetăţeni din Craiova au predat aparate electrice vechi sau stricate, fie ducându-le la punctele de colectare provizorii din oraş, fie la maşina de colectare. De asemenea, craiovenii au apelat şi la serviciul de preluare gratuită a deşeurilor electrice grele sau voluminoase, de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie – TelVerde 0800 444 800. Au fost înregistrate aproximativ 80 astfel de comenzi.

Pe 31 martie a avut loc o acţiune de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în municipiul Craiova. Organizatorii campaniei, Primăria Municipiului Craiova şi Serviciul Local de Colectare Dolj, au lansat însă o invitaţie către cetăţeni să colecteze, în continuare, gratuit deşeurile electrice.

Cei care au predat aparate electrice vechi sau stricate în cadrul acţiunii din 31 martie au participat la o tombolă cu premii, constând în aparate electrice şi electrocasnice noi: un frigider, două cuptoare cu microunde digitale, trei maşini de călcat, trei mixere, trei cafetiere şi trei truse de accesorii scule. Tragerea la sorţi a câştigătorilor a avut loc luni, 2 aprilie, ora 10.00, la Primăria Craiova.

Serviciu gratuit

Serviciul de colectare gratuit de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie este unul permanent de care cetăţenii din municipiul Craiova şi din întreg judeţul Dolj pot beneficia, printr-un simplu apel la TELVERDE 0800 444 800.

Conform procedurii de funcţionare a serviciului, după ce s-a făcut o comandă la TelVerde 0800 444 800, persoana respectivă va fi contactată de Serviciul Local de Colectare Dolj. Împreună se va stabili ziua şi intervalul orar în care va avea loc ridicarea deşeurilor electrice. Termenul pentru a primi telefon din partea echipei locale este de trei zile lucrătoare, din ziua următoare înregistrării unei comenzi în call-center. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare. TelVerde 0800 444 800 este un număr apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, disponibil zilnic între orele 9.00-17.00.

De ce trebuie colectate DEEE?

Studiile arată că astăzi sunt mai multe aparate electrice – cum ar fi telefoane mobile, computere sau televizoare – decât oameni. Se estimează că până în 2020 fiecare om va deţine, în medie, şase aparate. În ultimii 10 ani, achiziţia de aparate noi a crescut exponenţial.

Legislaţia specifică şi obligativitatea colectării selective a DEEE are ca motivaţii principale protecţia mediului, a sănătăţii populaţiei şi a resurselor pământului de efectele negative, iremediabile, ale deşeurilor electrice, mai ales în contextul unei creşteri continue a numărului de aparate electrice existente în casele oamenilor.

Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, afectând sănătatea tuturor.

Deşeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deşeurilor unei comunităţi. Aşa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate şi reciclate corect din raţiuni ce ţin de protecţia mediului înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potenţialul lor toxic, precum şi de protejarea resurselor naturale ale pământului.

Majoritatea deşeurilor electrice şi electronice sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate şi reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea iraţională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante.

Normele europene de mediu preluate de legislaţia naţională în domeniu cer colectarea a mai mult de 40% din cantităţile de aparate electrice şi electronice vândute în anul 2016, respectiv 45% în perioada 2017-2020, pentru ca începând cu anul 2021 procentul să crească la 65%. Fiecare român trebuie să recicleze mai mult decât 1 kg/locuitor (maximul înregistrat de la demararea aplicării legislaţiei privind gestionarea DEEE în România) faţă de ţinta de colectare impusă în trecut de 4kg/locuitor.