Invitaţi maltezi la Filarmonica „Oltenia”

0
205

Stagiunea „Europa” – proiect al Filarmonicii „Oltenia” derulat între 23 octombrie 2015 şi 20 mai 2016 – a ajuns la cea de-a 22-a săptămână dedicată galeriei muzicii clasice europene. Deschisă, ieri, de Malta, cu o întâlnire între melomanii craioveni şi dirijorul Colin Attard, de la Aurora Opera House, aceasta continuă cu alte trei evenimente muzicale, între care obişnuitul concert de vineri seara, cu două prime audiţii.

Ziua de astăzi este rezervată recitalului neconvenţional susţinut – de la ora 19.00, la Muzeul de Artă Craiova – de mezzosoprana Graziella Debattista Briffa, studentă la master la Royal Academy of Music din Londra, acompaniată la pian de Corina Stănescu. Joi, 7 aprilie, ora 19.00, cei doi muzicieni maltezi invitaţi – dirijorul Colin Attard şi violonistul Pierre Louis Attard – se prezintă, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii. La ambele evenimente intrarea este liberă.

Colin Attard

Programul săptămânii malteze se va încheia odată cu concertul de vineri seara, ora 19.00, susţinut de Orchestra Simfonica dirijată de Colin Attard şi de solistul Pierre Louis Attard. Concertul va fi transmis online pe pagina web a Radio România Oltenia Craiova şi în direct la TVR Craiova, comentariul fiind asigurat, din studioul de emisie, de muzicologii Constantin Secară şi Cristina Comandaşu. Repertoriul include două lucrări în primă audiţie: Poemul simfonic „Bernadette” de Carmelo Pace şi „Lejn Hajja Ahjar” („Spre o viaţă mai bună”) pentru vioară şi orchestră de coarde de Colin Attard. Mai pot fi audiate Rapsodia nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Bela Bartok şi Simfonia nr. 9 în Mi minor, op. 95, „Din Lumea Nouă” de Antonin Dvorak.

Pierre Louis Attard

Colin Attard, dirijor şi compozitor, născut într-o familie de muzicieni, este o personalitate a insulei malteze Gozo, contribuind în mod esenţial la dezvoltarea ei muzicală. În 1990 a înfiinţat Corul „Gaulitanus” şi a creat Festivalul Internaţional de Muzică „Gaulitana”, care are loc în primăvara fiecărui an. Actualmente este dirijor al Operei Aurora din Malta.

Pierre Louis Attard – născut în 1994, în Gozo, Malta – este student la Edinburgh Napier University, Scoţia. În 2010 a debutat în străinătate, la Florenţa (Italia), ca solist violonist. În 2012 a fost cel mai tânăr solist al Orchestrei Filarmonicii Malta. De asemenea, a fost şef al Orchestrei de Tineret Malta, în prezent fiind lider şi solist al Edinburgh Napier Chamber Orchestra.