Ziua Mondială a Sănătăţii, sărbătorită la Craiova

0
175

Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu autorităţile locale şi mai multe instituţii publice din judeţ vor marca, luni, Ziua Mondială a Sănătăţii. În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin înţepăturile unor insecte, cum ar fi infecţia cu virusul West Nile, care în ultimii ani a făcut zeci victime şi în România.

Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită în fiecare an pe data de 7 aprilie, pentru a marca înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Scopul campaniei din acest an este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja. Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode – ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar şi animale – rozătoarele) care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta şi dintr-un loc în altul.  Potrivit specialiştilor, bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de acești agenţi patogeni – virusuri, bacterii, rikettsi, paraziţi – la populaţiile umane.

Campania organizată anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza.

Numărul bolnavilor, în creştere

Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie, potrivit autorităţilor, să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent. Conform statisticilor, bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase. Boala transmisă prin vectori cu cea mai ridicată mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese. În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.

Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani. În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene. În România s-au raportat două cazuri confirmate în 2011 şi trei cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira).Bolile transmise de vectori sunt numeroase și variate. Ţânţarii, de exemplu, nu transmit doar malaria şi boala Denga, ci şi filarioză, febra de Chikungunya, encefalita Japoneză febra galbenă, infecţia cu virusul West Nile (14 cazuri in 2012 în România).

Căpușele pot transmite Boala Lyme-Borelioza (698 cazuri în anul 2012 în România), encefalita de căpuşă (trei cazuri în 2012 în România), Febra butonoasă (129 cazuri probabile în 2012 în România), febra hemoragică de Crimeea-Congo. Paraziții pot transmite Leishmanioza, Boala Chagas. Viermii pot transmite Filarioza limfatică, Onchocercoza, Schistosomiaza. Muștele pot transmite Tripanosomiaza africană (boala somnului-musca tsetse).

„Entităţi mici, pericol mare!”

În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „Entităţi mici, pericol mare!” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Cu această ocazie Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu autorităţile publice locale care au în subordine cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele de medicină de familie, Inspectoratul Școlar Judeţean Dolj, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia „Europrotector”, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova desfăşoară în perioada 1-7 aprilie o serie de activităţi cu scopul de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.