Cartierul de locuințe, la a doua licitație

0
166

Autoritățile locale scot din nou la licitație concesiunea terenului din Valea Roșie unde ar urma să fie construit noul cartier de locuințe al Craiovei. Este a doua tentativă în acest sens, de această dată municipalitatea sperând să poată adjudeca licitația și să se înceapă ridicarea celor 1.800 de locuințe.

La prima licitație organizată de Primăria Craiova s-a prezentat Shandong Ningjian Construction Investment România, societate cu capital chinezesc, dar cu sediul în Craiova. Firma a depus garanția de execuție, în valoare de 200.000 de euro, care a fost stabilită prin caietul de sarcini de către autoritatea locală, dar nu a putut să-și adjudece concesiunea. Legea spune că, dacă la procedura de licitație se înscrie doar o singură firmă ofertantă, aceasta nu poate fi totuși declarată câștigătoare, pentru adjudecarea licitației fiind nevoie de trei firme participante.

Garanția a rămas aceeași: 200.000 de euro

Autoritățile locale au anulat, așadar, prima licitație și au anunțat lansarea alteia noi. Termenul pentru depunerea ofertelor este data de 23 aprilie, când se speră că vor fi mai mulți ofertanți decât prima dată și licitația va putea să fie adjudecată. Potrivit autorităților locale, condițiile de licitare au rămas aceleași. Cea mai importantă condiție pentru participare este ca firmele înscrise să plătească acea garanție de execuție de 200.000 de euro. Firma câștigătoare va primi, în schimb, terenul în concesiune pe o perioadă de 49 de ani.

După a licitație anulată urmează negocierea

Conform legii concesiunii, dacă la prima licitație nu sunt depuse minimum trei oferte admisibile, procedura de licitație trebuie să se reia. Dacă nici la a doua licitație nu sunt depuse minimum trei oferte admisibile, legea prevede anularea procedurii de licitație și invitarea celor care au depus oferte admisibile la negociere. Autoritățile locale speră însă ca, de această dată, să se prezinte mai multe firme la licitație și să poată să declare totuși un câștigător. Concesiunea pornește de la prețul de 1,15 lei pe metru pătrat pe lună, fără TVA, conform unei evaluări aprobate și prin votul CLM Craiova.

Cartierul trebuie ridicat în doi ani

Firma care va câştiga licitaţia va trebui să construiască 1.800 de apartamente (cu două şi trei camere, precum şi garsoniere), toate prevăzute cu balcoane, în blocuri de patru şi zece etaje. Conform caietului de sarcini, dezvoltatorul imobiliar este obligat să ridice întreg cartierul în interval de doi ani, după care va putea scoate locuințele la vânzare. Autoritățile au stabilit și un preț maxim de 400 euro pe metru pătrat, fără TVA. În felul acesta, apartamentele vor fi disponibile la valoarea la care se găsesc și pe piață, și anume între 22.000 și 30.000 de euro.