Elevii de la Liceul Tehnologic Auto, interesaţi de fenomenul fake news

0
1582

 

Tânăra generaţie este cea mai vulnerabilă în faţa informaţiilor false şi asta pentru că tinerii îşi petrec mai tot timpul pe reţelele sociale. Cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii” din Craiova, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, desfăşoară în zece licee craiovene campania de conştientizare: “Impactul fake news şi al dezinformării asupra adolescenţilor”. Întâlnirile cu elevii se doresc a fi interactive şi sunt bazate pe dialogurile constructive cu aceştia. Zilele trecute s-a discutat despre acest fenomen cu elevii Liceului Tehnologic Auto din Craiova şi s-au alăturat proiectului nostru, lect.univ.dr Constantin Crăiţoiu, prodecanul Facultăţii de Sociologie, Universitatea din Craiova şi Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman.

Iniţiativa noastră a fost bine primită atât de elevi, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, cât şi de reprezentanţii unităţii de învăţământ, în persoana prof, George Bercea, directorul Liceului şi Cristina Anton, consilier educativ. Elevii erau familiarizaţi cu termenul de fake news, dar am optat pentru analize punctuale pe fake news-uri care au apărut deja în media naţională. Elevii au fost întrebaţi dacă ştiu care este diferenţa între fake news şi false news şi li s-a explicat prin exemple care este această diferenţă. „Dacă eşti adolescent, eşti mai predispus să te confrunţi cu dezinformarea, iar fake news-ul îţi poate influenţa viaţa mai mult decât crezi. Fake news este un fenomen periculos pentru că el este un mix de minciună cu adevăr, lansat cu scopul de a genera confuzie, îndoială şi în cele din urmă să-ţi influenţeze într-un fel decizia. O ştire falsă te poate determina să iei o decizie proastă. De exemplul, Brexit-ul s-a realizat pe baza unor campanii laborioase, pe multă emoţie, iar la final rezultatul a fost cel vizat : Marea Britanie, afară din UE, cu consecinţe, incluisv pentru voi tinerii care doriţi fie să studiaţi în UK, fie să munciţi, începând cu anul viitpr”, le-am explicat tinerilor. 

„Să citeşti declaraţiile medicilor de specialitate”

Pentru că cel mai aprins subiect zilele acestea este cel legat de coronavirus, lect.univ.dr Constantin Crăiţoiu le-a vorbit elevilor de modul în care ar trebui să se informeze despre acest virus. I-a îndrumat pe elevi, printr-un joc interactiv de „întrebare – răspuns” către sursele oficiale şi credibile în materie de sănătate. La final, tinerii au plecat informaţii despre acest virus şi au înţeles că nu tot ceea ce se scrie, e şi adevărat. “Când vorbim despre infecţia cu coronavirus, informaţia corectă o să o primeşti de la cineva de specialitate. Trebuie să vorbeşti cu un medic epidemiolog. Să citeşti declaraţiile medicilor de specialitate şi mai puţin ce crede un jurnalist sau altul, care nu are pregătirea necesară în acest domeniu”, a spus prodecanul Facultăţii de Sociologie.

La rândul său, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, prin prisma faptului că este absolvent în Teologie le-a vorbit tinerilor de modul în care s-a rostogolit până-n zilele noastre, fake news-ul legat de Mariei.Magdalena. „Şi astăzi, Maria- Magdalena este prezentată într-un anume fel oamenilor. Şi ştim cu toţii cum. Vă spun că este un fake news…”. În plus,Lucian Dindirică i-a îndemnat pe elevi să citească şi să se informeze corect, iar pentru că vizita la Liceu a avut loc chiar de Ziua Mondială a Scriitorilor, prezenţa directorului Bibliotecii în mijlocul tinerilor a fost una inspirată. Din păcate, am aflat că sunt şi elevi de liceu care nu au ajuns niciodată într-o sală de bibliotecă. Sperăm că i-am determinat să vină atât la activităţile organizate de instituţia de cultură, cât şi la activităţile organizate de liceul lor. 

 

 

Prof.George Bercea, directorul Liceului Tehnologic Auto :

„Vă mulţumesc că aţi selectat şi liceul nostru. Subiectul legat de fake-news, precum şi cel legat de riscurile folosirii în exces al calculatorului, sunt foarte utile, pentru că sunt tineri efectiv dependenţi de telefoane, de internet. Mă bucur totodată că elevilor li s-a vorbit şi despre coronavirus şi cum să-şi caute informaţiile ei şi familile lor despre acest virus. Totodată, am vrut să fie prezent şi managerul Bibliotecii Judeţene pentru că vreau să-i stimulez şi eu pe elevii noştri să meargă la bibliotecă, să participe la evenimente, să citească şi să-şi dezvolte orizonturile”