A început înscrierea în clasa pregătitoare

0
559

Ieri, a început înscrierea elevilor în clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2020/2021. Faţă de anii precedenţi, apar câteva modificări în metodologia şi procedura de lucru, însă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spun că sunt pregătiţi pentru rezolvarea tuturor cazurilor.

Ieri, a început înscrierea copiilor în învăţământul primar – clasa pregătitoare – prima etapă, care va avea finalitate pe 23 martie. Este vorba de anul şcolar 2020/2021. Au intervenit câteva noutăţi, cea mai importantă fiind repartizarea la clase , nu pe preferinţe, şi pe calculator, în ordine alfabetică. „Conform procedurii, repartizarea se va face în ordină alfabetică, iar acolo unde sunt aceleaşi nume vor fi luate în calcul mai multe criterii: iniţiala tatălui, cel de-al doilea prenume, acolo unde este cazul, repartizarea în unităţi de învăţământ unde sunt mai mulţi fraţi, etc. Suntem pregătiţi să rezolvăm toate situaţiile. Conform planului de şcolarizare pentru 2020/2021, avem, în Craiova, 72 de clase, cu 1.825 de locuri , la învăţământul de masă, iar în Dolj sunt 2.875 de locuri în 148 de clase în total, vorbim despre învăţământul public, la care se adaugă 110 locuri în învăţământul particular, plus cinci clase în în ceea ce priveşte „step – by – step”. Există, la nivelul fiecărui judeţ, constituită o formaţiune de studiu, procedura fiind afişată atât pe site-ul ISJ, cât şi la unităţile de învăţământ, iar pentru orice informaţii se poate accesa „Telverde”, la nr.0800816251. Partener în înscrierea la şcoala pregătitoare este Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj”, a precizat precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al învăţământului doljean. 

Două faze de parcurs

Condiţiile de înscriere în învăţământul primar sunt foarte clare. Astfel, părinţii/tutorii legali ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani până pe 31 august 2020, inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar, în şcoala pregătitoare. Cei mici, care împlinesc vârsta în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, pot fi înscrişi dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare, certificarea fiind făcută de specialişti CJRAE Dolj. În perioada 4 martie – 23 martie, se va desfăşura prima etapă de înscriere a copiilor, efectuată de către părinţi/tutori legal instituiţi/reprezentanţi legal, online sau la unitatea de învăţământ unde se solicită înscrierea, zilnic, în intervalul orar 08:00 – 18:00, în perioada luni – vineri a fiecărei săptămâni. Pe 26 martie, Comisia naţională va procesa, informatic, cererile de  înscriere, iar între 27 – 30 martie , la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ va avea loc procesarea cererilor prin care se solicită înscrierea la altă unitate decxât cea de circumscripţie, pe locurile rămase libere, admiterea sau respingerea fiind făcute prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare, pe 1 aprilie urmând să fie cunoscută situaţia pentru cea de-a doua etapă. Ceasta se va desfăşura, pentru depunerea cererilor, în intervalul 23 – 30 aprilie, prin depunerea cererilor – tip de înscriere , la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru a doua etapă, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în faza anterioară sau care nu au participat la ea. Pe 7 mai, vor fi afişate listele cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare. Între 8 – 15 mai, vor avea loc centralizarea şi soluţionare de către ISJ a cererilor pentru copiii care nu au fost înscrişi, avându-se în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.