Consilierii PNL și prezidiul de neatins al CLM Craiova

1
622

Doar consilierii social-democrați vor conduce ședințele CLM Craiova. La această concluzie a ajuns opoziția, după ce a constatat că nici unul din cei șase consilieri PNL, nominalizați de la începtul acestui mandat, n-a reușit să învingă vreodată majoritatea PSD. Pentru a-și oferi o șansă, liberalii au cerut schimbarea cutumei și revenirea la modalitatea veche de desemnare a președinților: nominalizările să respecte ordinea alfabetică.

Toate ședințele CLM Craiova de până acum au fost conduse, pe linie, numai de către președinți care au fost desemnați din rândurile aleșilor PSD. Din trei în trei luni, când mandatul de președinte de ședință expiră, executivul revine cu proiectul de înlocuire a acestuia și  în locul său este nominalizat un alt coleg din rândurile celor care nu au mai prezidat până atunci. Cum social-democrații dețin majoritatea, este lesne de înțeles de ce toate întâlnirile în plen s-a aflat până acum numai în mâna consilierilor PSD, aceștia întrunind cel mai mare număr de voturi.

Președinte nou, din trei în trei luni

Ședința de joia trecută a CLM Craiova a fost condusă de viceprimarul Adrian Cosman, dar, cum acesta urmează să-și încheie misiunea, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre pentru nominalizarea unui alt președinte. Opoziția a înfierat din nou procedura și, așa cum era de așteptat, a cerut schimbarea cutumei care îi defavorizează. „După cum știm cu toții, în Legea 215/2001 este amintită doar situația în care se constituie Consiliul Local. Atunci se poate, dar nu este obligatorie, ca pentru o perioadă de trei luni să se numească un președinte de ședință. Dumneavoastră continuați acest lucru de ani de zile. Ar trebui să punem stop și să respectăm procedura și legile”, a criticat liberalul Marian Vasile procedura de lucru.

Interpretarea liberalilor

Liberali au venit și cu motivația juridică. În opinia lui Marian Vasile, legea privind administrația publică nu stipulează faptul că, din trei în trei luni, se alege un președinte de ședință al Consiliului Local. „În lege scrie, negru pe alb, că se poate numi pentru o perioadă de trei luni un președinte de ședință, dar nu este obligatoriu. Vă rog să încetați cu această mascaradă și cu acest abuz!”, a cerut Vasile reprezentanților Executivului, făcând referire la social-democrații care preferă o asemenea modalitate de desemnare a președinților de ședință –la propunerea și prin votul consilierilor. „Practic, să nu mai puneți acest proiect pe ordinea de zi”, a insistat Vasile. Modalitatea pe care o doresc liberalii este cea veche în care toți consilierii ajungeau, în ordine alfabetică, să conducă plenurile CL. 

Mischianu: „Și cutuma este un izvor de drept”

Și cutuma este izvor de drept, a replicat secretarul de ședință, juristul Ovidiu Mischianu, deci procedura de prezidare a ședințelor CL din trei în trei luni este perfect legală. „Legea 215/2001 și legea aleșilor locali reglementează situația în care, prin votul dumneavoastră, se poate desemna președintele de ședință. Ați reiterat, în nenumărate rânduri, în ședințele de CL, acest aspect. CL a hotărât să mergem mai departe pe această procedură. Și cutuma este izvor de drept”, a declarat Mischianu. Acesta le-a reamintit consilierillor PNL că au mai invocat aspectul acesta și cu altă ocazie – liberalii se plâng, de fapt, de aceast lucru odată la trei luni, când se vine cu altă nominalizare – și că au promis că vor  veni cu o propunere de  modificare a regulamentului de organizare și funcționare al CLM Craiova.

Următorul președinte este Romulus Nicolicea (PSD)

Marian Vasile l-a contrazis pe juristul primăriei, spunând că nu există un articol în acest sens în regulamentul de organizare și funcționare al CLM Craiova, prin urmare nu au ce să modifice. „Nu am găsit articolul la care faceți referire”,  a replicat Vasile. „Nu ați făcut nici o propunere de modificare a regulamentului, până la momentul respectiv, deci avem cadrul legal să mergem mai departe”, a decretat, la rândul său, Mischianu. „Cu tot respectul, nu putem veni cu o modificare a unui articol care nu există în regulamentul local”, a insistat și Marian Vasile. După ce s-au epuizat contrele pe regulament, s-a revenit la votul care a fost dat, din nou, pe aceeași procedură. Social-democrații l-au nominalizat pentru următoarele trei luni pe colegul lor de partid, Romulus Nicolicea. Liberalii și-au încercat și ei norocul, Marinel Florescu propunându-l pe consilierul Flavius Sirop. Cum era de așteptat,  președintele ales a fost nimeni altul decât consilierul social-democrat care a acumulat o majoritate covârșitoare de voturi.

1 COMENTARIU

Comments are closed.