Soarele primăvăratic i-a scos pe craioveni la plimbare

0
149

Dornici de o primăvară adevărată şi profitând de soarele promiţător de căldură, craiovenii au ales să-şi încarce bateriile cu o plăcută şi binevenită plimbare. La sfârşitul săptămânii, băncuţele din centrul oraşului, trotuarele de pe Unirii, aleile din English Park sau podurile din Parcul Romanescu au fost doar câteva destinaţii care au fost luate cu asalt de plimbăreţi. 

Un motiv pentru care mulţi dintre craioveni au ieşit din case, sâmbătă sau duminică, a fost şi târgul de carte Gaudeamus, găzduit în aceste zile în foaierul Teatrului Naţional. Fiind la închidere, foarte mulţi vizitatori, pasionaţi de lectură sau doar curioşi să vadă ce se mai întâmplă în lumea cărţilor, şi-au propus să dea o raită pe la standuri pentru a-şi îmbogăţi biblioteca din sufragerie cu un volum nou. La ieşire, mai toţi au găsit de cuviinţă că ar fi nimerit să-şi continue ziua cu o plimbare relaxantă prin centrul oraşului. Mulţi dintre aceştia au putut fi reperaţi după plăsuţele inscripţionate cu numele unei edituri pe care le purtau. Şi erau destule cupluri între două vârste, grupuri de câte trei sau patru pensionari, chiar şi tinere studente sau poate liceence îşi făceau loc printre puştani care ieşiseră şi ei să se dea cu plăcile pe platoul teatrului. De cum ieşeau în stradă, îşi luau nişte paşi mărunţi şi lenţi, care trădau intenţia unei plimbări de durată…

Chemând primăvară pe Unirii

Al doilea motiv a fost şi soarele cald, de început de primăvară, căruia cei mai mulţi nu i-au mai putut rezista. Abandonându-şi în grabă paltoanele şi dorindu-şi să nu se mai întoarcă la ele până la iarna următoare, destul de mulţi craiovenii s-au trezit cu un mare chef de plimbare şi au ieşit pur şi simplu în oraş ca să ia aer. Datorită lor, în după-amiezile de sâmbătă şi duminică, străzile din centru oraşului au fost mai animate ca în orice alte zile de week-end de până acum, poate doar cu excepţia cumpărăturilor de mărţişor. Chiar dacă nu făceau nimic deosebit, oamenii păreau că se simt bine mergând braţ la braţ sau ţinându-se de mână printre porumbeii de la Doljana sau pe trotuarele de pe Unirii în jos. Unele cupluri, tinere şi îndrăgostite, încercau în felul lor să cheme mai repede primăvara. Domnişoarele îşi răsfiraseră pletele ascunse toată iarna sub căciuli şi le răsfirau în soare, iar admiratorii lor le oferiseră deja primele flori de primăvară, ghiocei şi zambiluţe care lăsau dâre de parfum în urma lor.

Cure de soare şi mişcare în Parcul Romanescu

Zumzetul din centru a fost bătut la puncte doar de Parcul Romanescu. Chiar dacă au găsit acolo puţină zăpadă sub formă de insuliţe, plimbăreţii tot au luat la picior aleile şi podurile. Bărcile nu au apărut pe lac, fiind prea frig pentru astfel de plimbări romantice, dar bănculeţe din jurul ochiului de apă erau ocupate. Aici se făceau cure de soare în toată regula şi de aceea era vânate mai ceva ca vata pe băţ sau floricele glazurate care se vând la căsuţe. Cei mai mulţi dintre vizitatori colindau pur şi simplu parcul, fiind mari amatori de mişcare. Şi pentru ca plimbarea să fie mai plăcută, îşi fixau un circuit, cu obiective precise. Începeau cu firişorul de apă care porneşte foarte aproape de poarta parcului, acolo unde, de obicei, îşi duc traiul câteva familii de lebede albe. Continuau apoi cu podurile mici, cu podul mare, cu castelul, cu animalele de la zoo. Şi, uite aşa, pe nesimţite, timpul trecea şi oamenii se trezeau că au petrecut câteva ore bune în parc.