S-au acordat Trofeele Târgului de Carte GAUDEAMUS – ediţia a XI-a

0
168

Cea de-a XI-a ediţie a Târgului de Carte GAUDEAMUS – un produs şi un brand, totodată, al Radio România, realizat împreună cu studioul teritorial Radio România „Oltenia” Craiova – s-a încheiat ieri, după cinci zile de găzduire în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Statistic, bilanţul întocmit de organizatori se prezintă astfel: suprafaţa Târgului – 278 mp; 60 de expozanţi reuniţi în 32 de standuri; circa 11.000 de vizitatori; aproximativ 1.300 de volume donate în cadrul campaniei „Cărţile se întorc acasă”.

Cât priveşte sumele încasate din vânzări, pare-se că nici acestea nu sunt de neglijat, în condiţiile în care Târgul de Carte GAUDEAMUS de la Craiova s-a suprapus, în perioada 29 februarie – 4 martie, cu Târgul Internaţional de Carte LIBREX de la Iaşi. Odată cu închiderea oficială – la care au participat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea, directorul şi preşedintele de onoare ai Târgului, Vladimir Epstein, respectiv Emil Boroghină – a avut loc şi ceremonia de decernare a Premiilor GAUDEAMUS.

După Craiova, Caravana GAUDEAMUS va porni spre alte trei oraşe din ţară care vor găzdui Târguri de Carte: Cluj-Napoca (28 martie – 1 aprilie, ediţia a XIII-a), Timişoara (2-6 mai, ediţia a VIII-a) şi Mamaia (11-15 august, ediţia a IV-a). Apoi, în toamnă, mai precis în perioada 21-25 noiembrie a.c.,  în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti va avea loc Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, ajuns la ediţia a XIX-a.

 

Trofeele Gaudeamus (prin Votul Publicului):

– locul I: Editura „Humanitas”

– locul al II-lea: Editura „Adevărul Holding”

– locul al III-lea: Editura „Nemira” şi Editura „Longman – Okian”

 

  • Cea mai râvnită carte a Târgului (prin Votul Publicului): „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, de Larry L. Watts, volum apărut la Editura RAO

 

  • Cătălina Bîzîc

    Premiul Miss Lectura: Cătălina Bîzîc, elevă în clasa a XI-a (secţia Matematică – Informatică, intensiv Informatică) la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova. Premiul i-a fost oferit de unul dintre sponsorii Târgului: Casa de Modă „Ilinca”. Totodată, Cătălina Bîzîc este câştigătoarea locului I la etapa zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, urmând a reprezenta Doljul la faza naţională a competiţiei, care se va desfăşura în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, ce va avea loc în perioada 21-25 noiembrie 2012 la Bucureşti.

 

CASETĂ 2 (+ FOTO: diploma cuvântul libertăţii)

Trofeul Presei pentru cotidianul „CUVÂNTUL LIBERTĂŢII”!

Trofeul Presei, acordat instituţiilor mass-media care au reflectat cel mai bine ediţia din acest an a Târgului de Carte „GAUDEAMUS”, a revenit, la secţiunea publicaţii, cotidianului „CUVÂNTUL LIBERTĂŢII”. Trofeul este decernat în fiecare an pe baza votului publicului, prin însumarea menţiunilor care indică instituţii de presă (publicaţii, radio, TV) drept cele mai bune surse de informaţii despre Târg. De altfel, este pentru a zecea oară, din 2002 – anul organizării la Craiova a primei ediţii a Târgului – până în prezent, când „CUVÂNTUL LIBERTĂŢII” obţine Trofeul Presei la Târgul „GAUDEAMUS”, dovadă că în segmentul presă scrisă rămâne principala sursă de informare a craiovenilor. Le mulţumim cititorilor noştri şi vizitatorilor Târgului!

 

 

Vladimir Epstein, directorul Târgului de Carte GAUDEAMUS:

«La final de ediţie, aducem mulţumiri editorilor, care şi-au demonstrat curajul de a veni în aceste momente destul de delicate pentru piaţa de carte şi de a se întâlni cu publicul din Craiova şi din judeţul Dolj. Mulţumiri şi pentru public, în cinci zile pragul Târgului fiind trecut de aproximativ 11.000 de vizitatori, ceea ce deja depăşeşte cifra anului trecut. Publicul şi-a demonstrat, ca de obicei valoarea, şi el este şi cel care a judecat Târgul, acordând voturi pe baza cărora noi decernăm trofeele. Au fost cinci zile în care s-au desfăşurat peste 30 de evenimente culturale. Iată, piaţa de carte dă toate semnele că nu moare. Ea rămâne unul din lucrurile cele mai valoroase care au existat şi există în România post-decembristă. Însă în afară de evenimente, de public, de toate lucrurile frumoase şi plăcute care s-au întâmplat în cadrul Târgului, mai contează şi aspectul financiar. Datele sunt destul de interesante în această privinţă, dacă ţinem cont de un Târg de Carte care a avut loc la Iaşi concomitent cu cel de la Craiova. Avem semnale că ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere financiar aici s-a situat peste ce s-a întâmplat la Iaşi. Deci, iată că şi această concurenţă indirectă, tacită, dar şi elegantă între două târguri şi două oraşe este câştigată de astă dată de Craiova».

 

Emil Boroghină, preşedinte de onoare al Târgului de Carte GAUDEAMUS:

«Succesul acestui Târg se datorează, înainte de toate, vizitatorilor şi cumpărătorilor de carte, ca şi celor ce au făcut oferta – editori şi distribuitori de carte. De aceea, mulţumim participanţilor care, în această perioadă extrem de grea, au onorat din nou invitaţia de a veni la Craiova».

 

Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj:

«Cu mare drag vin întotdeauna în această minunată lume a cărţii. Citeam undeva că, atunci când a apărut fotografia, toată lumea a fost convinsă că va dispărea pictura, ceea ce nu s-a întâmplat. Atunci când a luat amploare şi a cucerit lumea computerul, toţi au fost convinşi că va dispărea cartea. Ceea ce nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla. În primul rând fiindcă întotdeauna o carte îţi oferă exact ceea ce ai nevoie – un loc de retragere, o intimitate a ta, acel schimb de idei, acele mesaje pe care le aştepţi, acele cunoştinţe de care ai nevoie. Apoi, nu va dispărea fiindcă în spatele ei se ascund acei eroi care se numesc editorii. Putem spune că sunt eroii din spatele cărţilor editorii prezenţi la fiecare Târg de Carte şi cei care ne pun pe masă cărţile pe care le editează. E o muncă deosebită, din pasiune, o muncă din care sunt convins că în ziua de azi nu face nimeni avere. Noi avem marea obligaţie de a răspunde cu aceeaşi pasiune prin citire. Vă felicit pentru tot ceea ce faceţi pentru litera scrisă».