Federaţia Părinţilor, după incidentele din ultima săptămână: În şcoli există o delăsare inadmisibilă cu privire la securitatea elevilor

0
117

Reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor spun că în şcoli există o “delăsare inadmisibilă” faţă de siguranţa elevilor, precizând că nu se iau măsuri la nivelul unităţilor şcolare, administraţiei locale sau centrale. MEN nu a mai făcut de câţiva ani o statistică a cazurilor de violenţă.

“În şcoli sunt multe lucruri care nu se respectă şi nu se acţionează. În unităţile şcolare există o stare de delăsare inadmisibilă. Sunt profesori care trec pe holurile şcolilor şi văd elevii care se înjură, se îmbrâncesc şi nu au niciun fel de reacţie, să îi întrebe pe copii cine sunt, de la ce clasă, cine este dirigintele. (…) În general, directorii de şcoli au obiceiul să nu sesizeze violenţele din şcoli astfel încât să nu se constituie o problemă la nivelul unităţii şcolare pentru că ei sunt obligaţi să ia nişte măsuri. Există o comisie, la nivelul fiecărei unităţi şcolare, care nu prea funcţionează, din păcate”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Federaţia Părinţilor a avut, de-a lungul anilor, iniţiative în ceea ce priveşte siguranţa în şcoli, dar nici consiliile locale şi nici ministerul Educaţiei nu au făcut paşi reali în rezolvarea problemelor. “Conform legii actuale, paza ar trebui să revină consiliului local, numai că domnii primari nu vor să bugeteze posturile de paznici şi nu înţeleg de ce. Primarul trebuie sa slujească comunitatea, nu propriile lui interese. Am făcut, acum doi ani, un experiment la Hunedoara, cu un buton de panică, care a fost un succes deplin, cu 80% au scăzut cazurile de violenţă. Atunci, s-a făcut un protocol între Ministerul de Interne şi prefecturi, astfel încât după aceşti doi ani să se implementeze la nivel naţional. Din păcate, a existat aceeaşi rea voinţă“, a adăugat Cristache.

Reprezentantul părinţilor a menţionat că cea mai bună soluţie pentru diminuarea cazurilor de violenţă în şcoli ar fi ca Ministerul Educaţiei să deblocheze posturile de paznici, menţionând că fiecare unitate şcolară ar avea nevoie de doi paznici. “Ar mai fi o variantă, acolo unde nu sunt deloc posibilităţi, şcolile să fie închise pe perioada cursurilor şi să se deschidă după ce se termină orele. Dar nici asta nu ar fi o garanţie, pentru că un părinte tâmpit este tâmpit şi în afara şcolii. Îl poate aştepta pe copil şi îl bate în afara şcolii. Cine are înfierată această ură acţionează violent oriunde, nu numai în cadrul şcolii”, a subliniat reprezentantul părinţilor. Lipsa implicării consiliilor locale în ceea ce priveşte paza corespunzătoare în şcoli este menţionată şi de reprezentanţii elevilor.

O altă cauză care duce la acte de violenţă în şcoli este legată de abuzurile care se petrec asupra copiilor chiar în sânul familiei. “În România, violenţa se cultivă încă din familie, iar asta înseamnă că avem o problemă de mentalitate per ansamblu. Este nevoie ca instituţiile statului să fie mult mai active în ceea ce ţine de violenţa la adresa copiilor, în special acasă. Potrivit studiilor, unul din doi copii este victimă a violenţei în familie şi cât timp statul va tolera ideea că bătaia este ruptă din rai, vom avea în continuare probleme şi acte de violenţă în şcoli. Ele nu există de azi, de când sunt făcute publice, ci dintotdeauna, doar că îl ultimul timp sunt aduse mai des în atenţia opiniei public”, a precizat Manda.

În ultima săptămână, în mai multe şcoli din România au fost înregistrate incidente. În Constanţa, trei mame au ajuns în arest la domiciliu, după ce au bătut un elev de 13 ani pe holurile şcolii. Incidentul s-a petrecut marţi, la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” din Constanţa, poliţiştii fiind sesizaţi de directorul unităţii de învăţământ. Un alt caz asemănător s-a petrecut, luni, într-o localitate din Timiş, unde un elev a fost agresat de tatăl unui coleg chiar în sala de clasă. Părintele a fost chemat de fiul său, care a avut un conflict cu elevul agresat. (Mediafax)