Proiectul „de suflet” al autorităților locale: Centrul „Sfântul Andrei” din Malu Mare, cămin cald pentru bătrânii singuri

0
400

Comuna Malu Mare a trecut cu bine de zăpadă și, mai în glumă, mai în serios, oamenii spun că într-o săptămână s-au săturat de iarnă. Autoritățile locale spun că firma cu care au avut contract și-a făcut datoria. În rest, anul începe aici cu bani mai puțini la buget, dar și cu o mare realizare. Centrul Social „Sfântul Andrei” pentru îngrijirea bătrânilor a început să funcționeze, au deja zece persoane găzduite aici și cererile sunt din ce în ce mai multe. Având în vedere că este un spațiu modern, cu toate dotările necesare și cu personal specializat care se ocupă de îngrijirea persoanelor vârstnice, este cea mai bună alegere. Drept dovadă, până și primarul comunei și-a internat mama aici. Spune că mai e de lucru cu mentalitatea oamenilor, care mai vorbesc pe la colțuri că nu e bine să-i duci pe bătrâni în astfel de centre, și că încet, încet trebuie să evolueze.

Alexandru Dicu

Drumul până în comuna Malu Mare este ”ca-n palmă”, iar prin comună se circulă fără probleme pe toate străzile. Autoritățile locale au încheiat contract de deszăpezire cu o societate de ale cărei servicii se declară mulțumite. Au avut utilaje cu care au acționat și când a nins, și după ce s-a potolit, așa că nu e loc de reproșuri. Ba mai mult, acolo unde a mai fost nevoie, că mai sunt persoane care și-au ridicat case în mijlocul câmpului, utilajele au ajuns și au croit drumuri. „Am trecut cu bine de zăpadă. Ce să spun… Avem contract încheiat cu o firmă care și-a făcut datoria. Au ieșit și noaptea pentru că avem probleme în unele zone atunci când viscolește, cum s-a întâmplat pe lângă Selgros. Oamenii chiar s-au străduit. Acum, e greu să-i mulțumești pe toți…”, spune primarul comunei, Alexandru Dicu.

Buget redus anul acesta

Cea mai mare dezamăgire cu care începe anul acesta este bugetul mic alocat pe anul 2014. O mulțime de investiții, în diverse stadii, au nevoie de fonduri pentru a fi finalizate, și multe alte proiecte își așteptau finanțarea pentru a fi demarate. Însă lucrurile nu stau pe loc în Malu Mare, astfel că primarul spune că așteaptă primăvara ca să se reapuce de treabă. Trebuie finalizată rețeaua de canalizare în Malu Mare, parcarea, podul și asfaltarea în jurul primăriei, dar și reabilitarea dispensarului uman și făcute ultimele retușuri la biserica din centrul localității. În plus, unul dintre obiectivele prioritare este construirea unei grădinițe cu program prelungit, pentru că cei mai mulți dintre tinerii din localitate lucrează și le-ar fi de un real folos să-și poată lăsa copiii în siguranță până la sfârșitul programului.

Dotări moderne și personal calificat

Proiectul „de suflet” al autorităților locale a început să funcționeze, și oamenii spun că a meritat toată munca și alergătura. Este vorba despre Centrul Social „Sfântul Andrei” pentru găzduire și îngrijire a persoanelor vârstnice. Era o clădire în care funcționa pe vremuri căminul liceului din localitate, dar se degradase și strica fața comunei. Au fost obținute fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea întregului imobil, care are patru etaje, iar din fonduri proprii, Primăria a asigurat dotările și mobilierul. A ieșit un loc cald și primitor, în care bătrânii de care rudele nu se pot ocupa în permanență primesc îngrijiri, atenție, pot socializa, se pot simți bine. Drept urmare, atât primarul comunei, cât și directorul Centrului, și-au adus mamele aici, pentru că au nevoie de îngrijiri speciale și chiar le primesc. Cât despre gura lumii, cei doi spun că într-adevăr mentalitatea oamenilor se schimbă cel mai greu și pe la noi sunt învățați să lase bătrânii singuri în casă, chiar dacă nu au timpul necesar să se ocupe de ei. Acum, după aproape o lună, atât doamnele și domnii, 10 la număr până acum, cazați în centru, cât și rudele lor, se declară mulțumiți. Directorul Centrului „Sfântul Andrei”, Marius Udrică, spune că autoritățile locale s-au luptat destul de mult să obțină toate autorizațiile necesare, dar și acreditarea, pentru că este o instituție publică, în subordinea Primăriei Malu Mare, putând găzdui aproape 140 de persoane. A meritat efortul, iar pentru viitor are o mulțime de idei cu acest centru, idei „furate” din locuri similare care funcționează cu succes de zeci de ani. Îi știe pe cei zece bătrâni care sunt acum aici foarte bine. Cine ce preferințe are, doamna cutare se asortează mereu, domnul cutăriță este foarte vioi….și spune că atuurile sunt zona foarte apropiată de oraș, liniștea, aerul curat și facilitățile oferite.

„Suntem într-adevăr mândri de ce a ieșit aici și vrem să schimbăm mentalitatea oamenilor. Mai zic unii că e rușine. Noi spunem că rușine e să-i neglijezi din lipsă de timp și, în plus, nu e vorba de un azil. Este un centru modern, unde avem medic generalist, medic psiholog, asistente, infirmiere, bucătărese și personal administrativ. Sunt bătrâni, suferă de diverse afecțiuni și este important să fie supravegheați. Însă vreau să vă spun că cel mai important lucru pentru aceste persoane este socializarea. Acasă nu are cine să stea de vorbă cu ei tot timpul. Aici avem club pentru activități sociale, iau mesele împreună, au trei mese principale și două gustări, îi implicăm în diverse activități, astfel că mulți dintre ei sunt mai bine decât erau la venirea în centru”, ne explică, însuflețit, Marius Udrică, adăugând că va fi o splendoare aici…