0
492

Grădina Botanică, asul din mâneca Primăriei Craiova

Primăria Craiova ar fi interesată să preia, din nou, Grădina Botanică. Autoritățile locale spun că își doresc să investească în reabilitatea acestui spațiu natural, dar, pentru că nu o mai dețin în administrare, nu au posibilitatea legală de a aloca bani de buget pentru lucrările de modernizare. Municipalitatea a ajuns acum la concluzia că, dacă ar fi mai bine îngrijită, Grădina Botanică ar aduce mai multe puncte la dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Grădina Botanică nu arată foarte bine acum, iar dacă ar fi reabilitată și pusă la punct ar reprezenta un punct în plus pentru imaginea Craiovei aflată în plină campanie de câștigare a titlului de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021. Consilierul social-democrat, Bianca Predescu a pus problema valorificării potențialul Grădinii Botanice, solicitând autorităților locale, în plenul de săptămâna trecută, să se gândească la o modalitate de a schimba înfățișarea acestui spațiu, care a fost unul deosebit atunci când a fost creat. „Din păcate, oamenii au reprezentarea că tot municipalitatea trebuie să răspundă mai mult sau mai puțin de cât de bine și ceea ce se face acolo. Ori dacă orașul ar avea o Grădina Botanică, așa cum sunt cunoscute cele din Cluj și București sau cel puțin așa cum era pe vremea profesorului Alexandru Buia, ar însemna mult mai mult pentru imaginea Craiovei culturale”, a atras atenția alesul local.

Un destin nefericit

Fiind dintotdeauna un spațiu deosebit de atractiv, plasat într-o zonă bună a Craiovei și păstrat în condiții naturale foarte bune, Grădina Botanică din Craiova a fost mai mereu obiectul unor dispute între municipalitate și Universitatea din Craiova. Fiecare dintre cele două părți au deținut-o în administrare, dar fără ca vreuna să întreprindă ceva pentru salvarea ei. Consilierul Bianca Predescu a luat în discuție și această istorie mai puțin fericită a Grădinii Botanice, care, deși a fost creată dintr-o idee generoasă a profesorului Alexandru Buia, cel care a întemeiat și Facultatea de Agricultură din Craiova, și-a pierdut treptat din frumusețe, iar acum se stinge. „De la început ea a fost gândită să fie administrată de către Universitatea din Craiova și Facultatea de Horticultură, așa cum a reușit, o perioadă importantă, marele profesor Alexandru Buia. De curând, acum doi ani, a fost redată Universității după ce fusese preluată în administrare de către Consiliul Local și tot nu s-a făcut nimic acolo”.

Primăria Craiova, interesată de preluare

Lia Olguța Vasilescu

Primarul Lia Olguța Vasilescu a recunoscut că, la preluarea mandatului, a acceptat să îi cedeze Universității din Craiova dreptul de a administra Grădina Botanică, pe care universitarii o folosesc și ca bază didactică, existând și promisiunea din partea acestora că spațiul va fi reabilitat în întregime. Cee ce nu s-a întâmplat. „De când a intrat în administrarea Universității, noi nu mai putem să mai bugetăm nici un fel de bani. Nu știu cu ce am putea să îi ajutăm. A fost dorința lor, exprimată expres, ca acest Consiliu Local să le dea înapoi în administrare Grădina Botanică. Ne-am supus dorinței lor pentru că ne-am gândit că poate se ocupă mai bine decât Primăria”, s-a justificat primarul în fața consilierilor municipali, făcând trimitere la toamna lui 2012 când aleșii locali au revocat o hotărâre mai veche prin care Grădina Botanică fusese trecută în administrarea Consiliului Local Municipal Craiova.

S-a încercat o reabilitare cu fonduri UE

Ultima dată când Grădina Botanică s-a aflat în administrarea Primăriei Craiova a fost în perioada 2009 – 2012. În 2008, municipalitatea o preluase de la Universitatarea din Craiova cu intenția de a o reabilita pe fonduri europene. Specialiștii administrației craiovene au întocmit un proiect mare, în care erau prinse reabilitarea Parcului Romanescu, a tuturor parcurilor și grădinilor din Craiova, dar și a Grădinii Botanice. Acest proiect a fost depus pe POR (Programul Operațional Regional), Axa 1, pentru o finanțare în proporție de 85% din fonduri comunitare. Banii ar fi urmat să vină în perioada de finanțare 2007-2013. În luna martie 2011 însă, municipalitatea a primit un răspuns negativ, în sensul că proiectul privind reabilitarea parcurilor a fost trecut în lista de rezervă, (la o poziție nu tocmai fruntașă, poziția 55), nemaifiind surse de finanțare. În septembrie 2012, când Universitatea din Craiova a recerut-o, Grădina Botanică i-a fost dată din nou în administrare.

Urmează discuții cu rectorul Universității

Intuind, la rândul ei, potențialul pe care îl are Grădina Botanică și cât de mult ar putea avantaja Craiova în competiția privind obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană, primarul Lia Olguța Vasilescu este dispusă să preia din nou în administrare acest spațiu și să încerce să îl reamenajeze. „Dacă vor dori să treacă din nou în administrarea Primăriei Craiova, atunci ne putem și noi implica. Oricum cetățenii nu au cunoștință despre faptul că ea aparține Universității și probabil că ar fi bine să apară o plăcuță în zona respectivă ca să se știe foarte clar a cui aparține. În orice caz o să am niște discuții cu domnul rector ca să vedem ce se poate face”, a menționat Olguța Vasilescu.

Moștenirea profesorului Alexandru Buia

Grădina Botanică a fost înființată la cererea marelui botanist, prof. Alexandru Buia cel care a pus bazele Institutului Agronomic din Craiova, în 1948, care este actuala Facultate de Agronomie. Odată cu acesta, marele profesor a cerut și un teren pe care să amenajeze această grădină. Se păstrează documente care arată că Sfatulul Popular de atunci i-a oferit varianta să o înființeze în incinta Parcului Romanescu, pe atunci Parcul Poporului, dar s-a renunțat la această idee. Profesorul Buia a insistat și a primit, în cele din urmă, o suprafață de 23 de hectare dintr-un fost parc, Parcul „7 Noiembrie”, care era dat în folosință Fabricii „Progresul”. Au fost făcute diligențele necesare și terenul a fost obținut. În actele de înființare, se spune că această grădină avea scop didactic și trebuia să cuprindă toate plantele din Oltenia, precum și cele mai reprezentative plante din țară și de pe glob. Grădina Botanică a fost amenajată înctomai și, în 1979, avea deja patru sere în care se găseau plante ecuatoriale, tropicale și subtropicale, precum și un frumos rozarium.