În vecinătatea Aeroportului Internaţional Craiova / O unitate pentru intervenţii în situaţii de urgenţă de 6,7 milioane de euro

0
166

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a obţinut finanţare din fonduri europene pentru un nou proiect, cu o valoare totală de 6,7 milioane de euro. Demersul vizează înfiinţarea unei unităţi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, în vecinătatea Aeroportului Internaţional Craiova. Proiectul se realizează în cadrul Programului Interreg V-A România –Bulgaria.

Ion Prioteasa

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat că principala componenta a acestui proiect o reprezintă construirea şi dotarea unei clădiri, în vecinătatea Aeroportului Internaţional Craiova, un imobil conceput pentru a deservi o nouă unitate pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în zona transfrontalier „Ne bucurăm că începem acest an cu o veste bună şi că putem vorbi despre reuşita unei iniţiative pe care am lansat-o în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Oltenia», dar şi cu parteneri din Bulgaria.  Împreună, am depus în cadrul Programului Interreg V-A România –Bulgaria un proiect prin care urmărim dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemului de gestionare a situaţiilor de urgenţă, proiect care a trecut cu succes prin filtrul evaluării, astfel încât contractul de finanţare a fost semnat recent. Demersul are o valoare totală de 6,7 milioane de euro, sumă din care 3,7 milioane de euro sunt destinate investiţiilor realizate de către Consiliul Judeţean Dolj. Componenta principală o reprezintă construirea şi dotarea unei clădiri, în vecinătatea Aeroportului Internaţional Craiova, un imobil conceput pentru a deservi o nouă unitate pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră”, a subliniat şeful administraţiei judeţene.

Noua unitate va fi conectată cu Centrul de coordonare

Totodată, finanţarea asigură şi achiziţionarea echipamentelor necesare, de la ambulanţe la vehicule şi autospeciale de diferite tipuri şi capacităţi, pentru descarcerare, acordarea primului ajutor şi stingerea incendiilor.  „Amplasamentul ales reprezintă, de asemenea, un avantaj, pentru că va permite structurii pe care o înfiinţăm să acţioneze în cel mai scurt timp la aeroport, dacă se va impune. Trebuie precizat că noua unitate va fi conectată cu Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, pe care CJ Dolj l-a dat în folosinţă la începutul anului 2016, tot ca rezultat al unei colaborări reuşite cu autorităţi din Vratsa, concretizate într-un proiect cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 5 milioane de euro.

Domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă continuă să reprezinte o preocupare importantă a Consiliului Judeţean Dolj, care s-a implicat, de-a lungul timpului, în realizarea unor investiţii şi în implementarea unor proiecte a căror valoare cumulată depăşeşte 23 de milioane de euro, contribuind astfel la creşterea gradului de siguranţă şi la îmbunătăţirea condiţiilor în care îşi îndeplinesc misiunea dificilă instituţiile din acest sector“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Achiziţionarea unor echipamente de înaltă performanţă

Proiectul „Reacţii coordonate şi eficiente ale autorităţilor în situaţii de urgenţă în regiunea Dolj – Vratsa“, depus de către Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de partener lider, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ şi Primăria Vratsa, are o valoare totală de 6.753.414,63 euro, din care 3.741.954,09 euro reprezintă suma aferentă activităţilor implementate de administraţia doljeană. Pentru partea română, demersul prevede construirea şi dotarea Unităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră, în municipiul Craiova, precum şi achiziţionarea unor echipamente de înaltă performanţă: o autospecială pentru stingerea incendiilor cu capacitatea de 12.000 de litri, o autospecială pentru stingerea incendiilor de 6.000 l, o autospecială cu capacitate sporită, de 4.500 l, echipată cu dispozitiv de descarcerare şi prim ajutor, o ambulanţă tip C, o ambulanţă tip B, un vehicul pentru descarcerare şi un sistem de încărcare cu spumă a bazinelor folosite în operaţiuni de stingere a incendiilor.