Închisoare cu suspendare pentru romii care s-au încăierat lângă Curtea de Apel Craiova

0
214

Magistraţii Judecătoriei Craiova i-au condamnat, la sfârşitul anului trecut, pe craiovenii de etnie romă, cu vârste cuprinse între 20 şi 44 de ani, implicaţi într-un scandal de amploare, pe 5 iulie, în apropierea Curţii de Apel Craiova. Opt persoane au fost inculpate pentru lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce au bătut alţi doi romi, cu care aveau neînţelegeri mai vechi şi un singur inculpat a primit 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, fiind menţinut în spatele gratiilor, ceilalţi şapte primind pedepse cu suspendare. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Una dintre victime, urmărită pe bulevardul „Titulescu”

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au coordonat cercetările în cauză, au reţinut că, „pe 5 iulie, în jurul orei 9.40, pe fondul unei stări conflictuale anterioare, inculpaţii Sorin Florin Durac, Fănel Durac, Sorin Durac şi Leonard Durac au aşteptat-o pe persoana vătămată Sorin Neguţ, iar în momentul când aceasta a coborât din taxi au lovit-o cu pumnii în zona capului şi a corpului, provocându-i leziuni traumatice care necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale. În aceeaşi împrejurare, dintr-un alt autoturism taxi a coborât şi persoana vătămată Felix Neguţ, care a fost lovită cu pumnul în zona feţei de inculpatul Ion Adîr, apoi a încercat să fugă, fiind urmărită de inculpaţii Sorin Florin Durac, Fănel Durac, Valter Durac, Mitică Durac şi Ianoşi Durac”. Odată prins, pe bulevardul „Nicolae Titulescu”, Felix Neguţ a fost lovit cu pumnii şi picioarele, alegându-se cu leziuni care necesită pentru vindecare 12-14 zile de îngrijiri medicale. «În zona comiterii faptelor, respectiv pe străzile „Constantin Brâncuşi” şi „Nicolae Titulescu”, din cauza actelor de violenţă exercitate de inculpaţi, a fost tulburată ordinea şi liniştea publică, cetăţenii aflaţi în tranzit fiind panicaţi, iar traficul rutier a fost blocat pe timpul comiterii faptelor», au mai precizat procurorii.

Şase inculpaţi după gratii odată cu emiterea mandatelor în lipsă

După finalizarea cercetărilor şi stabilirea identităţii celor implicaţi, şapte din opt fiind fugiţi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au solicitat, pe 12 iulie, Judecătoriei Craiova, arestarea preventivă pentru opt craioveni de etnie romă. Instanţa a admis propunerea şi a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Sorin Florin Durac, singurul prins la momentul respectiv, iar cu privire la ceilalţi şapte inculpaţi, respectiv Durac Sorin Florin, Durac Fănel, Durac Leonard, Adîr Ion, Durac Valter, Durac Ianoşi şi Durac Mitică s-au emis mandate de arestare preventivă în lipsă pe 19 iulie. Odată dispusă arestarea pe numele lor, şase din cei şapte romi s-au prezentat la Poliţie, fiind preluaţi şi încarceraţi de poliţiştii Secţiei 2 Craiova, în timp ce Durac Ianoşi a ajuns după gratii pe 9 august a.c. Procurorii au finalizat cercetările, iar pe 30 august, s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care cei opt inculpaţi au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Între 80 şi 100 de zile de muncă în folosul comunităţii

La sfârşitul anului trecut, magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat şi sentinţa în dosar, un singur inculpat, care este recidivist, primind pedeapsă cu executare. Cei opt au recunoscut comiterea faptelor şi au cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, astfel că Sorin Florin Durac, Leonard Durac, Ion Adîr, Ianoşi Durac şi Mitică Durac au fost condamnaţi la câte 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de supraveghere de 3 ani, şi câte 80 de zile de muncă în folosul comunităţii; Fănel Durac şi Sorin Durac au primit câte 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare pe durata termenului de supraveghere de 3 ani, şi 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, iar Valter Durac, recidivist, a fost condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare din care se scade durata arestării preventive, de la data de 19 iulie 2017, fiind menţinut în arest preventiv. Inculpaţii trebuie să achite şi câte 800 lei cheltuieli judiciare, iar hotărârea, care nu este definitivă, poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.