Șantierul de la intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu”, în grafic

0
255

Lucrările de amenajare a piațetei de la intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu” avansează pe zi ce trece, realizându-se deja o mare parte dintre ele. Autoritățile au primit asigurări din partea constructorului că șantierul se află în grafic și că multe dintre elementele de infrastructură urbană ce se vor regăsi acolo vor fi finalizate până în preajma sărbătorilor de iarnă.

Se lucrează și în acest moment pe șantierul de la intrarea în Parcul Romanescu, acolo unde autoritățile și-au propus să amenajeze o piațetă publică în jurul statuii cu doi cai. După ce a fost împrejmiută cu garduri de protecție, zona a intrat efectiv în lucru, statuia a fost coborâtă de pe soclul care a fost și el îndepărtat. Fostele alei din beton care asigurau vechiul acces în parc au fost scoase, iar tot terenul a fost nivelat. Pe suprafața respectivă, au început să fie amplasate acum noile elemente de infrastructură urbană care vor mobila spațiul de acolo.

Se așteaptă pavajul

Potrivit autorităților locale, până acum a fost executată fundația viitorului soclu, au fost modificate traseele utilităților, au fost relocați stâlpii și amenajate jardinierele care se vor regăsi acolo. „Fundația soclului statuii a fost executată. De asemenea și fundația semicercului ce va găzdui numele primarilor Craiovei a fost finalizată, precum și băncile și jardinierele din interiorul piațetei. Au fost relocați stâlpii, modificate traseele utilităților, iar materialul pentru pavaje urmează să ajungă săptămâna aceasta”, au anunțat reprezentanții Primăriei Craiova. 

Lucrările ar trebuie să fie gata în șase luni

Șantierul de la Parcul „Nicolae Romanescu” a fost deschis oficial pe data de 11 octombrie și are ca termen de finalizare șase luni. Pentru că investiția a primit ordinul de începere a lucrărilor abia din toamnă, autoritățile locale au luat în calcul și faptul că șantierul s-ar putea opri în momentul în care vremea se va înrăutăți, iar muncitorii nu vor mai putea lucra acolo. În acest caz, lucrările vor intra în conservare pe timpul iernii și se vor redeschide în primăvara viitoare. Luând în calcul și această pauză, finalizarea lucrărilor la piațeta ar trebui să fie gata, cel mai probabil, în anul viitor.

Proiectantul a venit cu altă sumă

Investiția de la accesul în Parcul „Nicolae Romanescu” se ridică la suma de 989.000 de lei, banii care au fost alocați în totalitate de la bugetul local, consilierii municipali dându-și anterior votul pentru realizarea acestui proiect. Lucrarea a fost scoasă la licitație de Primăria Craiova în luna februarie, la o valoare de 686.000 de lei. În această sumă au intrat lucrările de proiectare și de execuție, care au fost prinse la pachet. La licitație s-a prezentat o singură firmă, Ambient One Construct SRL din Constanța, pe partea de execuție, și Tehnoconsult Proiect, pe partea de proiectare.

Cum a crescut valoarea lucrărilor

Lucrarea s-a bazat pe un studiu de fezabilitate, care a fost apropbat în CLM Craiova, în luna noiembrie 2018. Însă proiectantul a considerat că lucrările trebuie să sufere unele modificări. Așa se face că, în luna iulie 2019, s-a venit în consiliu cu un nou deviz de lucrări. Valoarea care a rezultat, de această dată, a fost cu 200.000 de lei mai mult, ajungându-se la suma finală de 989.000 de lei. Noii indicatori au trecut, din nou, prin votul consilierilor municipali. Explicația pe care a dat-o proiectantul, la vremea aceea, a fost că valoarea s-a ridicat întrucât a fost nevoie de o cantitate mai mare de materiale. Inițial, nu se luase în calcul și amenajarea unui loc special în care să fie amintiți toți primarii care s-au aflat în fruntea orașului.

Statuia cu cai, așezată pe un alt soclu

Ideea amenajării piațetei a plecat, de fapt, de la statuia cu cai, mai exact de la soclul pe care era așezată. În mai multe rânduri, arhitecții din Craiova au atras atenția că există o disproporție mare între volumul monumentului și dimensiunea postamentului pe care este așezat, care era mult mai mare. De-a lungul anilor, municipalitatea nu a luat nici o măsură în acest sens. Cu timpul, însă, pe măsură ce granitul cu care era placat acest soclu a început să se deterioreze, din ce în ce mai mult, municipalitatea s-a decis să înfrumusețeze zona, cu atât mai mult cu cât rămăsese în urmă, incinta parcului fiind modernizată în totalitate, printr-un proiect cu finanțare europeană.