Gogoşu, localitatea cu cea mai îmbătrânită populaţie

0
345

         Localităţi cu populaţie îmbătrânită, natalitate scăzută, mortalitate crescută, spor natural negativ   ( localităţi cu probleme demografice): Gogoşu, Brabova, Seaca de Padure, Botosesti Paia, Grecesti, Terpezita, Bulzesti.

Mortalitatea infantilă a avut valoarea 6,2 o/oo, în crestere faţă de anul precedent, mai scăzută în urban 3,5 o/oo (9,5 o/oo  în rural). Valoarea înregistrată la nivelul judeţului este mai mică decât cea înregistrată la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud -Vest Oltenia (7,3 o/oo) şi decât valoarea inregistrată la nivel naţional ( 7,1 o/oo).

Indicatorii pentru cele 3 componente: mortalitatea neonatală precoce (1.49 o/oo), neonatală (2.84 o/oo) şi postneonatală (3.65 o/oo) au fost cu valori mai mici faţă de cele înregistrate în anul precedent.

         Probleme de sănătate  pentru judeţul Dolj pot fi considerate din punct de vedere al indicelui de evidenţă următoarele afecţiuni: hipertensiunea arterială, diabetul, cardiopatia ischemică cronică, tumorile,  ciroza si alte hepatite cronice, tulburările mentale si de comportament, BPCO, boala ulceroasă , bolile cerebro-vasculare.

O problemă de sănătate este tuberculoza, considerată un adevărat barometru al nivelului de trai al populaţiei, Doljul înregistrând pentru indicele de evidenţă valoarea 0,08 % în anul 2017. Incidenţa  a fost de 78.8 o/oooo, în scădere cu 0.6 o/oooo faţă de anul precedent, valoare care situează Doljul pe locul 5 pe ţară. Incidenţa la copii 0-14 ani a înregistrat valoarea 17.7 o/oooo ( în scădere faţă de anul precedent cu 11.9 o/oooo).