Atmosferă de epocă, la Muzeul de Artă Craiova

0
740

Pe parcursul lunii decembrie, vizitatorii Muzeului de Artă Craiova vor putea trăi atmosfera de început de secol XX, având ocazia să interacţioneze cu seria de butaforii concepută în acest scop, precum și cu custozii de sală, care vor fi costumaţi în haine militare specifice armatei române din Primul Război Mondial. Întregul proiect a fost finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale și este dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Muzeul este deschis publicului zilnic, de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00.

Potrivit reprezentanților instituției, „uniformele și accesoriile vor cuprinde diferite arme componente ale armatei române, astfel încât publicul să poată observa o varietate de costume specifice perioadei respective, iar butaforiile inedite – inclusiv manechine costumate, cu care publicul se va putea fotografia – vor recrea scene de luptă din Primul Război Mondial”.

Prin acest proiect, muzeul craiovean îi are în vedere şi pe tinerii vizitatori – de la preşcolari la şcolarii din ciclul primar –, pe care îi întâmpină cu o carte de colorat ce urmăreşte familiarizarea cu patrimoniul instituției, precum şi cu evenimentele istorice, inclusiv Marea Unire de la 1918. „Povestea cuprinde întâmplări neprevăzute prin care trec personajele, schimbări de situaţie, ce au legătură cu perioada istorică și cu operele de artă din muzeu”, explică reprezentanții instituției. Cartea va fi oferită cu titlu gratuit copiilor participanți la programele educative desfășurate de muzeu, dar va putea fi și achiziționată.

Tot în această perioadă, Muzeul de Artă Craiova prezintă un scurt documentar despre arta românească de la începutul secolului XX, care va rula permanent într-una din săli, evidenţiind cei mai importanți artiști români și creațiile lor din perioada Primului Război Mondial, dar și felul în care lucrările acestora au fost sau nu influențate de marile evenimentele istorice.