Închisoare cu executare pentru bărbatul care a vrut să-l mituiască pe şeful de Post din Pleniţa

0
62

tribunalUn bărbat de 29 de ani, din comuna Pleniţa, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Sentinţa a fost pronunţată miercuri, 2 noiembrie a.c., de Tribunalul Dolj şi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Bărbatul a ajuns în spatele gratiilor la începutul lunii iulie, când a fost prins în flagrant, de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în timp ce îi dădea 200 de euro şpagă şefului Postului de Poliţie Pleniţa ca să-şi recapete permisul de conducere reţinut pentru abateri de la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Fapta pentru care Cornel Mihai, de 29 de ani, din comuna Pleniţa, a ajuns în spatele gratiilor s-a petrecut pe 4 iulie a.c. La momentul respectiv, reprezentanţii Biroului de presă al Poliţiei doljene anunţau că şeful Postului de Poliţie din Pleniţa a refuzat o mită de 200 de euro. Agentul principal de poliţie Bongiu Gheorghe, şeful Postului de Poliţie Pleniţa a informat conducerea Inspectoratului cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, Cornel Mihai, de 29 de ani, din Pleniţa, judeţul Dolj, i-a oferit o sumă de bani pentru a-i restitui permisul de conducere pe care i-l reţinuse câteva zile mai devreme, mai exact pe 1 iulie, pentru o abatere la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Bărbatul insista ca poliţistul să ia banii şi să-i restituie documentul, însă agentul l-a refuzat.

Au fost anunţaţi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind puse la punct detaliile prinderii în flagrant. Echipa operativă a ajuns în Pleniţa, poliţistul l-a primit pe Cornel Mihai în birou, iar când i-a dat cei 200 de euro, fericit că-şi va recăpăta permisul de conducere, doljeanul a fost „săltat”. A fost adus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru continuarea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, iar după ce l-a audiat, procurorul de caz a emis ordonanţă de reţinere pe numele său, pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Dolj. Pe 5 iulie a fost prezentat Tribunalului Dolj, instanţă care a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile, măsura fiind prelungită ulterior de instanţă până la zi.

A recunoscut totul în faţa instanţei

Cercetările în cauză s-au încheiat repede, astfel că, pe 19 iulie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Cornel Mihai a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Bărbatul a recunoscut totul în faţa judecătorilor şi a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, iar miercuri, 2 noiembrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa. Bărbatul a fost condamnat la 1 an de închisoare cu executare, din care se va scădea perioada petrecută în arest preventiv, fiind menţinut după gratii.puscarie (3)

Magistraţii i-au confiscat banii de şpagă şi l-au obligat la plata sumei de 600 de lei cheltuieli judiciare: „Condamnă pe inculpatul Mihai Cornel la 1 an închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a,b Cod penal pe o durată de 3 ani. Scade din durata pedepsei închisorii perioada detenţiei preventive de la 4 iulie 2016 la zi şi menţine măsura arestării preventive dispusă cu privire la inculpat. Confiscă de la inculpat suma de 200 euro şi menţine măsura asiguratorie dispusă prin ordonanţa procurorului cu nr. 410/P/2016 din 05.07.2016. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală Obligă inculpatul la 600 lei cheltuieli judiciare statului . Cu drept de apel în termen de 10 zile. Pronunţată în şedinţă publică, azi 2 noiembrie 2016”, se arată în sentinţa Tribunalului Dolj. Hotărârea nu este definitivă, astfel că poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Agentul principal de poliţie Bongiu Gheorghe este absolvent al Şcolii de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” Câmpina, promoţia 2009, şi este încadrat la I.P.J. Dolj din anul 2013.