APIA Dolj, în topul naţional la plăţile către fermieri

0
87

apia doljPrin faptul că şi-a asumat şi îndeplinit, până ieri, plata avansului aferent Campaniei 2016 în conturile a peste 26.000 de fermieri, dintre cei 39.740 aflaţi în evidenţele instituţiei, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj proiectează agenţia între primele din ţară la celeritatea acordării banilor către agricultori. Până la finele lunii în curs, APIA Dolj dă asigurări că va finaliza plăţile în avans pentru restul de 30% dintre fermieri. La acest aport financiar se mai adaugă şi ajutorul pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 iulie – 30 septembrie 2016.

  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, până ieri, 03.11.2016, la nivel naţional, a autorizat la plată suma totală de 485,4 milioane euro, reprezentând avans aferent Campaniei 2016, pentru un număr de 496.863 fermieri care au depus Cerere unică de plată. „Reamintim că, potrivit art.1 din Regulamentul (UE) nr. 1617/2016 de derogare, pentru anul de cerere 2016, de la articolul 75 alin. (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului în ceea ce priveşte nivelul avansurilor pentru plăţile directe şi pentru măsurile de dezvoltare rurală pe suprafaţă şi legate de animale, precum şi de derogare de la articolul 75 alin (2) primul paragraf din respectivul regulament în ceea ce priveşte plăţile directe, pentru anul de cerere 2016, statele membre pot plăti avansuri de: „(…) până la 70% în cazul plăţilor directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 şi de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menţionat la art. 67 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013”, se arată într-un comunicat emis de APIA – structura centrală.

  De asemenea, pentru anul de cerere 2016, statele membre pot să plătească avansurile pentru plăţile directe numai după finalizarea controalelor administrative menţionate la articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013. Plăţile finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se efectuează la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, iar plăţile finanţate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), la cursul de schimb de 4,5240 lei pentru un euro.laurentiu nicolae dadulescu

70% din fermieri primesc banii pentru 2016

  „La Dolj, sunt înscrişi în evidenţele APIA, 39.740 de fermieri. Până ieri s-a plătit avansul la aproximativ 26.000 de fermieri, ceea ce reprezintă 70% din total. Obiectivul nostru este ca, până la sfârşitul lunii noiembrie să finalizăm plata avansului aferent Campaniei 2016. Categoric, nu ne mai putem permite eşecuri, iar efortul depus de angajaţii noştri este lăudabil. Pentru că, iată acum, cifrele vorbesc de la sine. Mai trebuie precizat că, la termenul final de depunere a cererilor pentru subvenţionarea motorinei, respectiv 31 octombrie 2016, aveam în procesare 750 de solicitări. Este şi aceasta o formă de sprijin pentru fermieri, ce înseamnă o recuperare a cheltuielilor cu motorina în cuantum de aproximativ 40%. Plata, în acest caz, se va face de fiecare centru judeţean al APIA”, ne-a precizat ing. Laurenţiu Dădulescu, director executiv al APIA Dolj.

O nouă conducere

  De mai bine de o săptămână, trio-ul de decizie de la APIA Dolj s-a modificat. Astfel, Aurel Stanciu preia funcţia de director adjunct al APIA Dolj şi este responsabil de segmentele Economic şi Controale pe Teren, iar Dumitru Stroe, tot director adjunct, responsabil cu Schema de Plată Unică pe Suprafaţă şi nu numai. Au fost eliberaţi din funcţiile de adjuncţi Castelia Moreanu şi Emil Cristian Călugăru. De punctat că Aurel Stanciu vine de la conducerea Camerei Agricole Dolj, unde managementul extrem de riguros şi orientat spre rentabilitate lasă, acum, în conturile Camerei Agricole sume consistente, graţie proiectelor de accesări de fonduri nerambursabile.