PSD şi ACL discută despre strategia pentru turul II, în PMP se cere demisia lui Udrea

0
174

Odată primul tur al alegerilor prezidenţiale trecut, liderii formaţiunilor politice rămase în competiţia pentru turul II au început pregătirile, discuţiile şi negocierile. Preşedintele executiv al PSD şi şeful campaniei pentru alegerile prezidenţiale a lui Victor Ponta, Liviu Dragnea, a declarat ieri, întrebat despre negocierile din coaliţia de guvernare privind nominalizarea unui viitor premier, că este posibil ca astăzi, la şedinţa coaliţiei, să apară tandemul preşedinte-premier, dar a arătat că e posibil să apară şi „alte lucruri”. La rândul său, Klaus Iohannis a anunţat că ACL va organiza întâlniri, pe regiuni, cu fiecare filială, pentru a analiza rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidenţiale. La PMP, vicepreşedintele Cristi Preda i-a cerut ieri demisia Elenei Udrea, pentru ca formaţiunea să-l poată susţine pe Iohannis în turul II.

Liviu Dragnea

„Mâine (astăzi – n.r.) va fi o discuţie constructivă. E posibil să apară un tandem, e posibil să apară şi alte lucruri, însă chiar cred că trebuie să fie o singură discuţie. Victor Ponta nu poate sta numai în negocieri şi discuţii despre asta”, a menţionat Dragnea. Acesta a arătat, pe de altă parte, că discuţia despre viitorul premier a fost anunţată de Victor Ponta, care „probabil are o strategie”. Premierul Victor Ponta a spus, duminică seară, că marţi se va întâlni cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare, iar împreună vor anunţa persoana sau persoanele care pot conduce „un guvern al României, pe baza programului USL, votat în 2012, până la alegerile din 2016, pentru că USL a câştigat alegerile în 2012”. El a menţionat că PLR, condus de Călin Popescu Tăriceanu, va face parte din coaliţia de guvernare. Şi pentru că tot am amintit de Tăriceanu, ieri, chestionat cum vede PSD o eventuală nominalizare a acestuia pentru funcţia de premier, Dragnea a arătat că nu a discutat acest lucru în partid, dar că nu e obligatoriu ca postul să revină PSD. „Eu nu am luat pulsul ăsta pentru că, vă mărturisesc, cel puţin până la ora aceasta, nu am discutat asta în partid, am fost conectat şi o să fim conectaţi de azi la turul II. (…) Nu este obligatoriu ca primul-ministru să fie de la PSD, nici nu ştiu dacă e foarte bine lucrul ăsta”, a spus acesta.

Iohannis nu crede că a fost trădat de partid

Liderii Alianţei Creştin-Liberale (ACL) s-au reunit ieri în şedinţă la sediul central al partidului, pentru a discuta cu privire la strategia de campanie pentru turul II şi despre rezultatele din primul tur. La final, preşedintele PNL şi candidatul ACL, Klaus Iohannis, a precizat că „vom merge şi vom discuta cu fiecare filială, vedem ce mai trebuie updatat (n.r. – îmbunătăţit)”, a spus Iohannis. Întrebat în legătură cu suspiciuni potrivit cărora în patru judeţe PNL nu ar fi „tras cu toate forţele”, Iohannis a răspuns: „Vom analiza când avem întâlnirile regionale, nu am suspiciuni dar, da, cred că ici-colo trebuie îmbunătăţit rezultatul”. Despre posibile sancţiuni, candidatul ACL a afirmat că „nu poate fi vorba de aşa ceva”, „nu cred că putem bănui pe cineva că nu a făcut tot ce a putut, dar trebuie încă puţin mai mult, pentru că eu vreau să câştigăm”.

Elena Udrea

Preda: Udrea să demisioneze urgent, PMP să îl susţină pe Iohannis

Elena Udrea trebuie să „demisioneze urgent” din fruntea PMP şi partidul trebuie să dea votul lui Klaus Iohannis în cel de al doilea tur de scrutin, a scris, pe Facebook, vicepreşedintele formaţiunii, europarlamentarul Cristian Preda. „«Dezastru» e un termen blând pentru scorul Elenei Udrea, care anunţa la nominalizare că va intra în turul al doilea, iar aseară (n.r. – duminică seara) – că a realizat obiectivul de a fi pe locul al treilea. N-a fost nici măcar atât: scorul său e mai mic decât cel realizat de lista pe care am condus-o la europene în mai. Candidatura celei care visa că îl înfrânge pe Ponta a izolat PMP şi a şubrezit autoritatea politică a lui Traian Băsescu, silit să intre într-un joc cu mulţi spioni şi puţină politică. Îi cer, de aceea, Elenei Udrea să demisioneze urgent de la şefia partidului, pentru a da o şansă integrării PMP într-o majoritate de dreapta”, a comentat vicepreşedintele PMP. Potrivit acestuia, „după eşecul de ieri, credibilitatea ei (n.r. – Elenei Udrea) în faţa partidului este, oricum, nulă. Iată de ce, în calitatea mea de vicepreşedinte al PMP pentru afaceri europene, le solicit membrilor şi simpatizanţilor partidului să voteze în turul al doilea cu Klaus Iohannis. (…) Într-adevăr, atunci când am fost primiţi, în septembrie, în PPE, am promis ferm – în faţa celor mai înalte autorităţi ale PPE şi a reprezentanţilor tuturor partidelor din familia populară – că îl vom sprijini pe adversarul lui Ponta în turul al doilea. Regăsirea credibilităţii începe atunci când îţi ţii cuvântul dat…”, mai scris vicepreşedintele PMP pe pagina sa de Facebook.