Numărul bolnavilor de diabet, într-o creştere continuă

0
364

Diabetul este o boală la fel de gravă ca şi infarctul, însă numărul pacienţilor care suferă de această afecţiune este mult mai mare. Mai mult decât atât, diabetul zaharat atinge toate organele şi până la urmă bolnavul se transformă într-un pacient cardiologic, neurologic, nefrologic şi chirurgical pe parcursul evoluţiei lui. De aceea în ultimii anii se vorbeşte tot mai mult de o problemă de sănătate publică. 

Pentru a reduce impactul acestei afecţiuni, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică vor derula  pe 14 noiembrie, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat, campania națională „Controlul diabetului stă pe masa ta”, care are ca scop conștientizarea populației cu privire la însușirea unui comportament alimentar sănătos în controlul diabetului.

În cadrul campaniei acţiunile se vor desfăşura sub diverse sloganuri aşa cum ar fi „Începe dimineața cu un mic dejun sănătos!”, „Alimentația sănătoasă începe cu micul dejun!”, „Poartă albastru la micul dejun!” și vor fi purtate discuții individuale și de grup referitoare la importanța alimentației sănătoase în prevenirea și controlul diabetului.

Totodată, vor fi organizate puncte stradale pentru informarea populației asupra afecțiunii și determinări ale glicemiei, lipidelor, colesterolului. În acest an, activitățile de celebrare pe plan mondial a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat se vor desfășura sub sloganul „Alimentația sănătoasă și Diabetul”. Printre promotorii campaniei se numără Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.

Peste 35.000 de doljeni nsuferă de diabet

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli în judeţ. În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj sunt înscrişi peste 35.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune. După cum precizează însă medicii, numărul lor ar putea fi încă şi mai mare din cauza faptului că multe persoane suferă de diabet fără ca măcar să ştie acest lucru.  De la an la an, spitalele şi cabinetele medicale contabilizează o creştere continuă a numărului de pacienţi cu diabet, care devine tot mai costisitor nu doar pentru pacient şi familia acestuia, ci pentru întreg sistemul sanitar. Diabetul ocupă locul al doilea în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei din Dolj.

Potrivit specialiştilor, diabetul scade speranţa de viaţă în medie cu 5-10 ani şi este una dintre cauzele majore de deces prematur. Surprinzător însă, efectele distructive ale diabetului se fac cu atât mai vizibile în alte secţii medicale, unde sunt internaţi pacienţi care, la timpul potrivit, au ignorat sfaturile doctorilor. Astfel, peste jumătate din bolnavii internaţi la cardiologie au diabet zaharat. Un procent foarte mare din persoanele care se prezintă la secţia de oftalmologie suferă şi ele din cauza acestei afecţiuni. La fel în secţia de chirurgie.

Semnal de alarmă din partea medicilor

Medicii încearcă să atragă atenţia că diabetul nu este doar o boală de sânge, ci o afecţiune care apare la nivelul tuturor ţesuturilor, tuturor organelor, astfel încât reprezintă prima cauză de insuficienţă renală cronică, este principala cauză de orbire. Amputaţiile sunt de 60 de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet, iar infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale sunt de patru ori mai frecvente. Acestea sunt motivele pentru care şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă o atenţie deosebită acestei boli. Aceeaşi organizaţie estimează că, până în anul 2030, numărul bolnavilor de diabet se va dubla.

Conform statisticilor naţionale,  anul trecut s-au înregistrat peste 33.000 de cazuri noi de diabet. Prevalenţa afecţiunii în acelaşi an a fost 315,6 la 100.000 de locuitori. Judeţul cu cea mai ridicată prevalenţă a fost Sălaj, cu 550,6 la 100.000 locuitori, iar judeţul cu cea mai redusă prevalenţă a fost Bistriţa-Năsăud, cu 130,1 la 100.000 de locuitori.