Bistreţ, comuna proiectelor europene

0
1079

Investiţii europene de anvergură în comuna Bistreţ, judeţul Dolj. Toate realizate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Peste patru milioane de lei investiţi în infrastructura educaţională şi socială cu impact deosebit asupra comunităţii locale şi nu numai. Edilul localităţii, Cristiana Antonie vorbeşte cu mult entuzism despre proiectele făcute în comuna pe care o administrează şi aşteaptă noi fonduri. Primarul Bistreţului spune că idei sunt, voinţă există şi perspective de asemenea.

Conducerea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a organizat la finele săptămânii trecute o vizită în comuna Bistreţ unde au fost vizitate două investiţii, una la Şcoala de Arte şi Meserii şi cealaltă la Centrul Social. „Prin acest eveniment ne-am propus să vă prezentăm rezultatele unor investiţii finanţate prin POR 2007-2013, implementate în judeţul Dolj, precum şi valoarea adăugată a acestora în dezvoltarea comunităţilor regionale şi locale. La Bistreţ vom vizita două proiecte reprezentative. Primul se numeşte „Consolidare, modernizare, extindere şi dotare Şcoala de Arte şi Meserii – Localul B, Comuna Bistreţ, judeţul Dolj” şi are o valoare totală de 1.996.337 lei, celălalt „Modernizare şi extindere clădire pentru înfiinţare Centru Social în sat Plosca, comuna Bistreţ, judeţul Dolj”, cu o valoare totală de 2.266.112 lei”, a precizat Marilena Alecu, reprezentant ADR SV Oltenia.

Un centru social pentru 12 bătrâni

Cea de-a doua investiţie a avut ca solicitant Primăria localităţii Bistreţ, în parteneriat cu DGASPC Craiova. Grupul ţintă al acestui proiect este format din beneficiarii direcţi, adică 12 persoane vârstnice cu domiciliul stabil în comuna Bistreţ şi beneficiari indirecţi, familile acestora care pot beneficia de serviciile specializate oferite în cadrul Centrului Social, personalul angajat în urma înfiinţării Centrului, sistemul de protecţie socială ca urmare a serviciilor specilaizate oferite conform celor mai înalte grade de calitate şi de ce nu, comunitatea în ansamablul său prin prevenirea unor fenomene negative cum ar fi marginalizarea şi excluderea socială. „Sunt la al doilea mnadat şi încă de la început mi-am propus să fac proiecte europene, fie pe infrastructura apă-canal, drumuri, infrastructură socială şi educaţională. Acum ne aflăm în faţa centrului social Plosca. Este un centru social ce a îmbunătăţit infrastructura socială, atât la nivelul judeţului Dolj, cât şi la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia. Acest Centru găzduieşte 12 bătrâni care beneficiază de o îngrijire medicală  de calitate. S-au creat totodată şi locurile de muncă, iar cu locurile de muncă în mediul rural este într-adevăr o reală problemă”, a precizat edilul comunei Bistreţ, Cristiana Antonie.

Condiţii de milioane

Valoarea totală a proiectului este de 2.266.112 lei, iar suma eligibilă, 1.208.000 lei. S-a venit şi cu o contribuţie de la bugetul naţional, în jur de 157.000 lei, iar comuna a pus la bătaie suma de 24.170 lei, contribuţie proprie, adică, 2% cofinanţare. „Sper să facă şi alţi primari, din alte comunităţi locale asemenea proiecte, pentru că sunt binevenite. Bătrânii au nevoie atât de susţinerea familiei, cât şi a întregii comunităţi locale. În prezent, avem două persoane vârstnice, dar avem mai multe dosare în lucru, pentru că nu se vine decât după o verificare prealabilă. La început acest cămin nu a fost bine văzut, pentru că localnicii, la ţară nu percep aşa cum percep străinii un azil. Lor le place ca investiţie, aşa cum arată construcţia, dar se gândeau că niciodată nu va funcţiona. Eu le-am demonstrat că funcţionează. Acum vin şi îşi vizitează bătrânii, văd condiţiile şi oftează pentru că ei nu au aşa condiţii. În mod cert cele 12 locuri nu vor fi suficiente, pe viitor. Pentru că sunt mulţi tineri plecaţi la muncă în străinătate şi apelează la rude să aibă grijă de bătrâni şi asta contra cost bineînţeles. Şi eu cred că se va ajunge la noi. Valoarea maximă pentru îngrijirea unui bătrân este de 850 de lei, Dar din primăvară eu m-am gândit să facem nişte gospodării anexe, să creştem păsări, porci să ne gospodărim singurei pentru că îi mai avem şi pe cei de la Legea 416. De asemenea, avem o locaţie care pe timpul CAP-ului se ocupau cu creşterea animalelor. Am cumpărat deja terenuri intravilane, de la diverşi cetăţeni şi noi putem acum să punem zarzavaturi ca ei să trăiască ca acasă. Cu aceste investiţii contribuţia bătrânilor s-ar reduce, adică, până la 350 de lei, adică să ne luăm pensionarii noştri de la CAP. Cam asta e şi ideea… Să venim în sprijinul lor şi vom reuşi în mod cert”, ne-a explicat primarul localităţii Bistreţ.

Unitate şcolară cu condiţii europene de studiu

Investiţia în infrastructura educaţională a fost implementată de Primăria comunei Bistreţ şi a avut ca durată de implementare 16 luni. Obiectivele specifice constau în reabilitarea unei unităţi şcolare din învăţământul obligatoriu şi dotarea acesteia cu echipamente didactice şi IT, precum şi creşterea numărului de locuitori din zonele rurale care beneficiază de servicii îmbunătăţite. „Grupul ţintă al acestui proiect este reprezentat de copiii de vârste şcolare şi preşcolare şi profesorii din Bistreţ. Pe de altă parte se poate vorbi de beneficiarii direcţi, 135 de elevi înscrişi în unitatea reabilitată, dar şi de beneficiari indirecţi, categorie defavorizată social”, subliniat reprezentantul ADR SV Oltenia.

Investiţie de 2 milioane de lei

Valoarea totală a proiectului este de 1.996.337 lei din carea valoarea eligibilă, 961.650 lei. De la bugetul naţional s-a contribuit cu suma de 125.014, iar de la bugetul local, 19.233 lei, adică, 2% din valoarea totală a proiectului. „Elevii sunz beneficiarii principali ai acestei investiţii. Asta se înţelege de şa sine. Marea majoritate a elevilor provin din zona defavorizată. Avem vreo 70 de elevi de etnie rromă, iar 51 de elevi au câte un părinte, la muncă în străinătate. Actul educaţional este foarte bine monitorizat. Odată cu implicarea mea şi a profesorilor s-a văzut foarte bine şi implicarea bunicilor sau a părinţilor. De acum înainte nu mai sunt motive ca elevii să nu vină la şcoală, pe motiv că unitatea de învăţământ nu arată bine, nu sunt condiţii proprice. Acum au condiţii, au căldură şi pot să studieze în voie. Eu sunt mândră de acest proiect în primulrând pentru că au elevii condiţii bune”, a mai spus edilul comunei Bistreţ.