Primăria Craiova și-a dublat cheltuielile de protocol

1
218

De la cafelele și sucurile care sunt servite invitaților și până la cadourile oferite în semn de bune gazde, toate tratații ce vin din partea municipalității, așa cum dictează și regulile de protocol, sunt de acum puțin mai scumpe.

Aleșii locali au votat în unanimitate și fără comentarii proiectul de hotărâre pe care municipalitatea l-a propus, în ședința de joia trecută. Aspectul nu a trezit interes nici pentru consilierii opoziției, care nu au mai cerut explicațiile obișnuite pe care le solicitau la fiecare mărire propusă de municipalitate. În expunerea de motive conținută în raport, reprezentanții primăriei spun, totuși, că noile limite maxime în cadrul cărora se pot aproba și efectua cheltuieli pentru acțiunile de protocol se fundamentează pe o ordonanță de guvern (nr. 16/2018), care a intrat în vigoare pe 3 septembrie și care a majorat, la nivel național, toate aceste cheltuieli. Și, de aici, dublarea sumelor.

400 de lei, cadoul și 30 de lei, traducătorul

Cea mai costisitoare categorie este cea a invitaților din străinătate. Proiectul spune că, dacă este vorba de o delegație care vine din altă țară, gazda trebuie să suporte toate cheltuielile cu masa. Limita pentru meniuri este suma de 130 de lei pentru fiecare persoană, pe zi. În timpul reuniunilor sau discuțiilor care au loc la primărie sau într-un alt cadru, în cazul în care se servește cafea sau suc, chiar și alte tratații, bugetul pe persoană nu trebuie să sară de suma de 20 de lei. Materialele informative și cele promoționale care sunt înmânate invitaților au o valoare de cost de 50 de lei, pentru fiecare persoană. Traducătorul la care se apelează pentru a facilita conversația dintr-o limbă în alta are și el un buget fix, de 30 de lei pe oră. La plecare, invitații străini primesc un cadou simbolic, oferit pentru toată delegația, dar care să nu fie mai scump de 400 de lei.

Delegațiile din țară sunt mai puțin costisitoare

La categoria invitați din țară, costurile sunt mai mici. În primul rând, delegațiile nu primesc nici un cadou, municipalitatea scutind, din start, 400 de lei la bugetul de imagine. Meniul invitaților la mesele oficiale se întinde, de această dată, până la suma de 120 de lei pentru fiecare persoană. Iar dacă este vorba de cockteiluri sau recepții, oferite de edilul municipiului, bugetul coboară până la 25 de lei pentru fiecare persoană, pe zi. Cafeaua, sucurile și celelalte tratații din timpul tratativelor sau a ședințelor de lucru nu trebuie să depășească nici ele suma de 20 de lei, pentru fiecare persoană, pe parcursul întregii zile. Însoțitorii, cum sunt de exemplu șoferii, primesc și ei o masă, dar mai ieftină ca buget: 50 de lei pentru o persoană, pe zi.

Opoziția a cerut costurile vizitei în Grecia

Fără a avea legătură cu proiectul noilor cheltuieli de protocol, pe ordinea de zi a ședinței de joia trecută s-a aflat și prima informare cu privire la o vizită în străinătate efectuată de o persoană din conducerea Primăriei Craiova. Viceprimarul Adrian Cosman s-a deplasat în Grecia, pentru trei zile, la mijlocul lunii septembrie, și, lucru mai puțin obișnuit, a prezentat în consiliu scopul vizitei sale. În relatarea despre vizita oficială, se menționează că viceprimarul Craiovei a participat la Târgul Internațional de la Salonic, în cadrul căruia a prezidat un forum de afaceri româno-elen, unde regiunea Oltenia a avut și ea un stand de prezentare, cu produse tradiționale. Informarea nu a avut nevoie de votul consilierilor, dar, pentru că nu a conținut nici o sumă, aleșii din opoziție au solicitat să se revină și cu bugetul deplasării. 

1 COMENTARIU

Comments are closed.